fbpx

A partnerség jegyében: újságírógála a Lázár-kastélyban

Hagyományosan díjkiosztással zárult a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) szeptember 13–14-én Gyergyószárhegyen tartott éves közgyűlése, ahol idén a nívódíjak sorában Bajna György újságíró vehette át a Hargita Megye Tanácsa által alapított díjat. A díjkiosztás alkalmával a házigazda, Borboly Csaba megyeelnök arra kérte a szakma képviselőit, tartsák napirenden a Lázár-kastély sorsának témáját.

Tizenegyedik éve, tizenkettedik alkalommal találkoztak szeptember 13–14-én a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban a MÚRE újságíró-szervezet tagjai, hogy éves közgyűlésükön döntsenek a szervezet napirendjére tűzött témákról, illetve hogy a hagyományos díjkiosztó gálán ünnepeljenek. Idén elnökváltással zárult a tisztújító ülés. A Lázár-kastélyban szombaton este 7 órától helyet kapó díjkiosztón partnerként szólalt fel Kassay L. Péter intézményvezető, Karácsonyi Zsigmond leköszönő MÚRE-elnök és Rácz Éva újdonsült elnök.

A szakmai intézmény és a megyei alintézmény együttműködését értékelvén Karácsonyi Zsigmond, a marosvásárhelyi Népújság napilap főszerkesztője elmondta: „mindig kellemes otthon” volt a szárhegyi találkozó a szakmának. Mint felidézte: első alkalommal a ferences kolostor ebédlőjében tanácskoztak, mivel a Lázár-kastély még romokban állt, akkor zajlott a Hargita Megye Tanácsa által támogatott kastélyrestaurálás és intézményépítés.

– Azóta a Lovagterem méltó környezetté alakult, ahol megtisztelik az újságírókat – tette hozzá.

A házigazda és társzervező központ igazgatója, Kassay L. Péter úgy fogalmazott: a szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ csak profitált eddig a szakmai szervezet rendezvényeinek vendéglátásából, hiszen a romániai magyar média eddig mindig érzékenyen, azonnal reagált a felvetett kérdésekre és kezdeményezésekre.

Ünnepi székfoglaló beszédében Rácz Éva elnök, a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa Kassay L. Péter beszédét parafrazálva bólintott rá: „jó a sajtóval jóban lenni”, utalva a közélet számára hasznos kommunikációra a politikum, a közéleti szereplők és a média között.

A MÚRE leköszönő igazgatótanácsa a 2013-as kiváló újságírói díját Ujj Jánosnak, a Nyugati Jelen 72 éves munkatársának ítélte oda, akinek gazdag, sokszínű pályáját a lap munkatársa, Kiss Károly ismertette.

Nívódíjjal tüntették ki kiváló televíziós tevékenysége elismeréseként Kacsó Edithet, aki Székelyföldön kezdte tévés szerkesztői munkáját, és tíz éve a Román Televízió bukaresti magyar adása szerkesztőségének munkatársa. Méltatója, Szekeres Attila, a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap újságírója elmondta: Edith nem csupán dolgozik, hanem szívvel-lélekkel „benne van” riportjaiban, interjúiban.

Bodolai Gyöngyi marosvásárhelyi újságíró a nyertese idén az oknyomozó, tényfeltáró riportok születésének serkentéséért létrehozott, évente versenyeztetéssel felajánlott Oltyán László-díjnak, melyet tavaly nem ítélt oda a grémium. A regényeiről, rádiójátékairól, riportkötetéről ismert, 1935–1990 között élt, Marosvásárhelyen újságíróként dolgozó Oltyán László családja által alapított emlékdíjat Szucher Ervin, a Krónika napilap munkatársa adta át. A díjazott a kiveszőben lévő riportműfaj hasznosságát emelte ki, illetve megköszönte Borboly Csabának és Hargita Megye Tanácsának, hogy támogatta a tavaly megjelent riportkötetét.

Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ a MÚRE grémiumának javaslatára idén Bajna György gyergyószentmiklósi újságírót díjazta a kulturális értékek népszerűsítése érdekében végzett kimagasló újságírói tevékenységéért. A díjazott leginkább a Hargita Népe gyergyószéki tudósítójaként ismert, de riportfilmeket és tévés tudósításokat is folyamatosan készít a nyugdíjas újságíró. Munkáját Nagy Miklós Kund méltatta.

– A MÚRE tagjai és vezetősége Hargita megyében mindig otthon kell magukat érezzék – jelentette ki a díj átadása után Borboly Csaba megyeelnök gratulálva a díjazottaknak és az új elnökségnek. Mint mondta, a partnerség jegyében ugyanúgy kívánja támogatni az új csapatot is, mint az előzőt. Továbbá két kéréssel, illetve felajánlással fordult a szakma képviselőihez: elsőként a Hargita Megye Tanácsa által 2011-től minden március 15-én a megyeházán szervezett Szabad Sajtó Napja és Sajtógála következő alkalmához vár jobbító javaslatokat, észrevételeket, másodsorban pedig felkérte a romániai magyar média képviselőit, hogy fordítsák figyelmüket a Lázár-kastély helyzetére.

– Hogy jövőre megint találkozhassunk itt, az a kérésem, hogy foglalkozzanak a szárhegyi kastéllyal. Ha a romániai magyar sajtóban, legyen az írott vagy elektronikus, ennek a  kastélynak a történetét napirenden tartják, akkor én bízom benne, hogy a rengeteg örökös és hozzátartozó, illetve politikus, aki esetleg nem abban érdekelt, hogy ebben a kastélyban jövőre is tudjunk találkozni, meggyőződhet arról, hogy ez itt egy jó hely, melynek a felhasználási célját meg kell tartani – mondta.

A díjátadás képgalériája megtekinthető a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Facebook-oldalán: http://www.facebook.com/KulturalisKozpont

Háttérinformáció:

Hargita Megyei Sajtógála – nem csupán a megye újságírói, hanem országos figyelemmel és részvétellel az újságírók munkáját kívánja elismerni a sajtógála megszervezésével 2011-től Hargita Megye Tanácsa. Itt a Hargita megyében készült legjobb írott sajtós, tévés és rádiós alkotások készítőit díjazzák. A megyei tanács évente vendégül látja gyergyószárhegyi intézményében a MÚRE szakmai táborát, amelyen a szervezet javaslatára díjaz egy-egy, a kultúra terén jeleskedő újságírót.

Gyergyószárhegy, 2013. szeptember 14.

 735 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás