fbpx

A patakmeder szabályozásával és az ott élők együttműködésével előzhetők meg az áradások a Gyimesekben

A pénteken, június 22-én rövid idő alatt lezúdúló eső több Hargita megyei településen okozott kárt. Borboly Csaba megyeelnök és az általa vezetett intézmény illetékes munkatársai több helyszínre kiszálltak annak érdekében, hogy felmérjék a problémákat, amelyekre olyan megoldásokat kell találni, hogy a hasonló károk megelőzhetők legyenek.

Gyimesközéplokon a Kápolnapatak és a Borospatak gyűjtőjében öntött ki a víz és több házba is bement. Ezenkívül komoly rongálásokat okozott a felhőszakadás a Gyimesközéplok közigazgatási térséghez tartozó 127A jelzésű megyei úton. Az árvízkárokat megtekintette és a megoldásokról egyeztetett szombaton, június 23-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Gergely Károly, Gyimesközéplok község polgármestere, Rácz Árpád megyei tanácsos és a helyi tűzoltószolgálat vezetősége.

A helyszínen kiderült, hogy sok helyen az okozta az áradást, hogy a patak össze van szűkítve egy méterre, így egy felhőszakadás esetén nincs ahol lefolyjon a víz, ezért kiönt a medréből. A Gyimesekre jellemzőek a kis udvarok, és mindenki megpróbál lecsípni egy kis területet, de ennek az az ára, hogy esőzések alkalmával a víz kilépik a medréből és viszi amit az útjában talál, magyarázta a probléma okát Borboly Csaba. A megyeelnök kifejtette: a jövőbeni hasonló gondok megelőzése érdekében kell készíteni egy tervet, és szükség van a faluközösség megértésére is ahhoz, hogy bennebb hozzák kertjeiket, kerítéseiket, melléképületeiket. Kell hagyni egy legalább 2-3 méteres patakmedret ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló rongálások, ezeket a szükséges módosításokat pedig minden érintett meg kell tegye ahhoz, hogy a szomszédos porták ne veszélyeztessék egymást.

Borboly Csaba a helyszínen azt vállalta, hogy felkérik a vízügyet, hogy segítsenek, és közösen térképezzék fel a patakmedreket. Továbbá szükség van a kormány támogatására, gyorsított ütemben elkészítik a dokumentációt ahhoz, hogy pénzt igényeljenek a kormány sürgősségi tartalékalapjából, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyeelnök reményét fejezte ki, hogy a prefektúra is gyorsan fog lépni az ügyben, hiszen a 127A jelzésű megyei utat is jelentősen megrongálta az áradás, főleg Farkaspalló környékén, ezt az utat szintén kormánypénzből kellene feljavítani.

Csíkszereda, 2018. június 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.