fbpx

Egy nemzet tagjaiként felelősek vagyunk egymásért

A háromkúti csángóknak továbbra is az a dolguk, hogy a végeken megmaradjanak, és őrizzék hitüket, kultúrájukat. A nemzet tagjainak pedig az, hogy ebben segítsék őket, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szombaton, június 23-án a háromkúti búcsús ünnepen, amelyen megáldották a felújított templombelsőt és megszentelték a templom új harangját. A búcsús ünnepen jelen volt Tóth László főkonzul, de a csángó közösséggel ünnepeltek papok és zarándokok is.

– Ha hiszünk abban a kijelentésben, hogy minden magyar felelős minden magyarért, akkor mindenki kell tegye a dolgát. Az Önök dolga az, hogy itt, a végeken megmaradva, megerősödve, ügyeljenek a magyar kultúrára, a magyarságra, a felnövekvő nemzedékre, hogy továbbra is magyarul tudjanak ebben a templomban imádkozni. Ez egy nagy feladat és felelősség. A máshol élő magyar embereknek pedig az a feladatuk, hogy Önöket ebben a sokszor nem könnyű munkában segítsék – mondta beszédében Borboly Csaba. A megyeelnök úgy fogalmazott, a politikai tisztségeket betöltő személyek változnak, és lehet, hogy mindenki mást mond, de ami állandó, az a háromkúti közösség. Ennek a közösségnek pedig az összetartásban és az erős hitben rejlik az ereje, amit a felújított templom is bizonyít.

– És ahol van hit, ott van remény. Én abban bízom, hogy összefogásban képesek lesznek a mélypontokat túlélni. Amíg Önök összetartanak, addig itt meg tudnak maradni – fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: még lesznek politikai kijelentések, de az a dolgunk, hogy az Önök erőfeszítéseit láthatóvá tegyük, és az itt történő dolgokért felelős a teljes magyarság. Gergely Károly polgármester nevében is mondta, hogy azon dolgoznak, hogy ne tudják ezt a közösséget bántani. A törvény világosan kimondja, hogy bárkinek bárhova szólhat a személyi igazolványa, és ezt a jogot semmilyen módon nem lehet elvenni, hangsúlyozta Borboly Csaba.

– Közösen kell hallassuk a közösség igényeit, mert Háromkút és Kóstelek az a két település, amelyeknek a direkt vérkeringésbe való visszacsatolásán még többet kell dolgozni – fogalmazott a megyeelnök. Mint elmondta, az útépítés folyamatát késleltetik a különböző engedélyeztetések, de nem adják fel, és ez a beruházás nagyban segíteni fogja a Gyimesközéplokkal való kapcsolattartást. A megyeelnök beszédében úgy fogalmazott: azért kell imádkozni, hogy a felmerülő problémákra összefogásban mindig találjanak választ. Ne szakadjanak szét a faluközösségek, hogy tudjanak egységes álláspontot képviselni. Végezetül pedig azt mondta, bízik benne, hogy számíthatnak a felelős magyar kormány segítségére.

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője beszédében példaértékűnek nevezte ahogy a háromkúti csángók megtartották hitüket és kultúrájukat, és a magyar kormány támogatásáról biztosította a közösséget.

– Ragaszkodjunk nyelvünkhöz, szokásainkhoz, hitünkhöz, és ne engedjük, hogy bárki ezt elrabolja tőlünk – mondta ft. Tamás József segédpüspök, aki kijelentette, ebben a harcban mindig segítik fogják őket a háromkúti közösséget.

Csíkszereda, 2018. június 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.