fbpx

A Pro Economicával aláírt támogatások gazdasági növekedést hoznak Csík térségének

Folytatódik Hargita megyében a támogatási szerződések aláírása a kisgazdák és a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány között. Mint korábban beszámoltunk, a pályázati programban 15 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni. Közel ötezer szerződést írnak alá Székelyföldön, a támogatási keret 61 millió euró. A kiíráson Csíkszék szerepelt a legjobban 915 nyertes pályázattal.

December 2-án Csíkszenttamáson és Csíkrákoson írták alá a támogatási szerződéseket.

Csíkszenttamáson a csíkdánfalviak, a csíkkarcfalviak, a csíkjenőfalviak, a csíkszenttamásiak és a csíkszentdomokosiak összesen 170 szerződést írtak alá, Csíkrákoson pedig több mint 160-at a csíkcsicsói, csíkrákosi, göröcsfalvi, madéfalvi, csíkvacsárcsi, csíkajnádi és csíkmadarasi gazdák. A támogatásokat eszközbeszerzésre és tenyészállatok vásárlására fordítják.

– A felelős magyar kormány és az összefogás eredménye a támogatási szerződések aláírása, ami hozzájárul a csíki térség gazdasági növekedéséhez, konkrét lehetőségeket kínálva értékeink továbbadására. Szövetkezetekben kell gondolkodni, és készül Hargita Megye Tanácsának agrárstratégiája is, amely a kisgazdaságok, családi vállalkozások megélhetését célozza meg az ipari gazdálkodással szemben – mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a gazdáknak, és a megyei tanács további támogatásáról biztosította őket.

– Az összefüggő programok, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének projektjei, a Székely Termék Mozgalom is támogatást nyernek a Pro Economica által lebonyolított gazdaságfejlesztési program révén. A negyvenezer székelyföldi gazda közül közel ötezren pályáztak sikeresen, ami egy jó kezdet – fejtette ki Becze István megyei tanácsos, a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottságának elnöke.

A pályázat legfontosabb céljai közt szerepel a vállalkozási formák erősítése, a térségi mezőgazdasági tevékenységek fellendítése, a mezőgazdasági termelési géppark korszerűsítése és környezetbaráttá tétele, illetve a foglalkoztatottság növelése. A támogatási szerződések aláírása december 10-ig folytatódik Székelyudvarhelyen, Csíkkozmáson, Csíkszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyimesközéplokon.

Csíkszereda, 2019. december 2.

 338 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás