fbpx

A Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről tájékoztatott Borboly Csaba

– A Régiók Bizottsága (RB) múlt héten elfogadott ifjúságpolitikai jelentése a korábbi hasonló dokumentumokhoz képest a legnagyobb hatású lehet, látszani fog az eredménye, és sok politikus számára kényelmetlen kérdéseket feszegetett – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke február 16-i sajtótájékoztatóján, aki a jelentést készítette az RB raportőreként. A megyeelnök ismertette röviden az RB-t, amelynek az a feladata, hogy az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítse, és ennek érdekében a bizottsági javaslatokat illetően jelentéseket (véleményeket) ad ki. Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010–2018) című, február 11-én megszavazott jelentés az első olyan dokumentum, amely európai uniós szinten javasolja az EB-nek a kérdés kezelését (eddig ezt tagállami hatáskörbe sorolták). Borboly Csaba szerint sikerült belefoglalni olyan kitételeket, amelyek a székelyföldi fiatalok érdekeit szolgálják, és konkrét hozadéka is lesz, ugyanis Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a fiatalokat támogató pályázatok meghirdetéséről nyilatkozott a szavazás után. A megyeelnök hangsúlyozta: az EU-s dokumentumokban megszokott óvatos, „langyos” megfogalmazásoktól eltérően fogalmaztak – azokban már a „hiányoljuk” kifejezés is nagyon erős –, és jócskán felkavarták a kedélyeket a szocialisták és a liberálisok frakciójában olyan kényes témákkal, mint a keresztény értékek vállalása és a családok védelme. Éppen ezért a február 11-i plenáris ülésen tartott szavazás példátlannak számított az RB-vélemények elfogadásának történetében, hiszen korábban mindig látható többséggel hagyták jóvá a jelentéseket, most viszont a kézfeltartással való voksolás nem volt egyértelmű, így elektronikus szavazást rendeltek el. Az elöljáró azt is elmondta, hogy az Unió nagy vállalást tett a jelentés nyomán a fiatalok kommunikációs kapcsolata, pályaorientációja, egy harmadik nyelv megtanulása, pályakezdőknek szóló ingyenes tanácsadás, azaz az esélyegyenlőség terén.

Borboly Csaba munkáját Csák László szakértő és Hargita Megye Tanácsának csapata segítette, ami jelen esetben öt hónap alatt 19 400 kilométer megtételét, 100 órányi munkát jelentett, beleértve a 17 intézménnyel és 30 tisztségviselővel való találkozót. Csák László szerint az európai politika szempontjából az a jelentés üzenete, hogy – bár az EU-nak nem általános politikája az ifjúságpolitika, eddig csak szőr mentén érintették – magasabb szinten, kiemeltebben kell ezzel foglalkozni.

Az ifjúságpolitikai jelentés fő célkitűzései Hargita megyében már a megvalósítás szakaszában vannak, ez látszik a megyei tanács ifjúsági és más, közösségépítést szolgáló tevékenységek támogatására kiírt pályázataiban, a szakoktatás és a tangazdaságok felkarolásában, a Kisfalu keretprogramban, egyszóval a fiatalok hazatérését elősegítő intézkedésekben.

– A migránsok és menekültek témáját nem tudtuk megkerülni, ennek kapcsán viszont az agyelszívás ellen, a fiatalok hazatérését célzó intézkedésekre javasoltuk források elkülönítését, azazhogy a munkaerő szabad áramlása mellett az EU a vissza-, illetve hazafelé való áramlást is támogassa – mondta el Borboly Csaba.

Bár a választójog 16 éves korhatárra való csökkentését célzó javaslatát a többség nem szavazta meg, a raportőr fontosnak nevezte az erről való közvitát, mivel csak úgy lehet elérni, hogy a fiatalok részt vegyenek a közéletben, ha azt tapasztalják, hogy velük is foglalkoznak, és őket is érintő döntéseket hoznak.

– Mindannyiunk érdeke, hogy ne maradjanak országok fiatalok nélkül, ezért gyökeres változásra van szükség – adott hangot meggyőződésének az elöljáró.

A Hargita Stúdiónak a jelentés elfogadásáról szóló összeállítása megtekinthető a következő linken: http://hargitatv.ro/2016/a-kereszteny-ertekek-is-bekerultek-a-regiok-bizottsaga-velemenyebe/

A helyi és a regionális önkormányzatokat érintő kérdésekben (mint például a foglalkoztatáspolitika, környezet, oktatás, közegészségügy), mielőtt uniós szinten döntés születne, a Bizottság, a Tanács és a Parlament köteles konzultálni az RB-vel. Borboly Csabának a testületben kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon. Az RB magyar nyelvű honlapja: http://cor.europa.eu/hu/Pages/home.aspx

Csíkszereda, 2016. február 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.