fbpx

A románnyelv-tanításról az oktatási minisztériumban – Hargita megyei szemszögből

Bukarestben még mindig az a felfogás uralkodik, hogy az állam nyelvét minden állampolgárnak kifogástalanul ismernie kell, az anyanyelvétől függetlenül. Ezen a felfogáson kell változtatni – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke június 12-én, hétfőn, miután a fővárosban találkozott Pavel Năstase oktatási miniszterrel, majd Király András oktatási államtitkárral. Mint a találkozón elhangzott, a románoktatásra vonatkozó program megváltoztatásához politikai döntés szükséges, ezért tovább kell azért dolgozni, hogy a nem román ajkú gyermekek is, speciális tananyag mentén, jól elsajátíthassák a román nyelvet.

Borboly Csaba a miniszterrel ismertette a Hargita megyében tapasztalt problémákat a románoktatáson kívül a szakoktatás, after school, a fejkvóta, a speciális oktatás, valamint a tej-kifli kapcsán – az ott bemutatott témákat korábban Ariana Oana Bucur oktatási államtitkár elé is tárta annak csíkszeredai látogatásán (http://www.hargitamegye.ro/hirek/operativ-programmal-a-roman-nyelv-tanitasaert.html). Pavel Năstase három héten belül írásos választ ígért, a tej-kifli kérdésében pedig külön kérte írásban a megyeelnök meglátásainak részleteit.

A megyei tanács elnöke emellett felvetette a tárcavezetőnek a Sapientia egyetem román állami finanszírozásának lehetőségét a felvidéki Selye János Egyetem mintájára, ám azt válaszolta, hogy előbb legyen még egyeztetés és megoldás a Hargita megyei problémákra, és majd utána érdemes visszatérni a témakörre.

A Király András államtitkárral való találkozón Borboly Csaba megyei pedagógusok véleményére hivatkozva elmondta, hogy az 1–4. osztályosoknak szóló román tananyag jelenlegi formájában sem hatékony, újszerűen, játékosan kellene tanítani, ám a minisztériumban uralkodó felfogás szerint az állam nyelve nem tanítható úgy, mint az angol, sőt megdöbbennek, amikor azt hallják, hogy a román nyelvet nem mindenki ismeri egyformán az ország lakói közül. A megyeelnök utalt a korábbi megyei megbeszélésekre, jó kezdeményezésekre, megemlítve többek között Tódor Erika, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára, Páll Emese fiatfalvi romántanár, Bálint Mihály, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, illetve Simó Ildikó, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója munkáját e téren. Az elöljáró szerint kudarcélményt okoz számos magyar ajkú tanulónak az iskolai románoktatás, ezért felmérés készítését javasolta a minisztérium, a megyei tanfelügyelőség, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és Hargita Megye Tanácsa együttműködésével, amelyet a nyári szünidőben végeznének el tanítók és szülők körében. Ennek módszertanát előre egyeztetik a szaktárcával, jelentette ki Borboly Csaba, aki ezúton is felhívja az érintett pedagógusok és szülők figyelmét a kutatásra, és a részvételüket kéri.

Mindezek mellett Borboly Csaba elmondta, hogy hiánypótló és nagy jelentőségű az RMDSZ romántankönyv-kezdeményezése.

Alapvető szükség van rá, mert jó tankönyvek nélkül gyermekeink, jelentős arányban, továbbra sem tudják az érettségi vizsgát letenni románból – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

A románnyelv-oktatás helyzetéről Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportja két éve jelentést készített: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/06/JelentesTervezet_Roman_nyelvoktatas.pdf

Csíkszereda, 2017. június 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.