fbpx

A szabad sajtó napját ünnepelték Csíkszeredában

Ötödik alkalommal szervezte meg Hargita Megye Tanácsa – partnerségben a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével (MÚRE) – csütörtökön, március 26-án A szabad sajtó napja Székelyföldön című rendezvényt a csíkszeredai Park Hotelben. Az eseményt dr. Papp Kincses Emese emlékének ajánlották a szervezők – Borboly Csaba nyitóbeszédében megemlékezett a gála egyik kezdeményezőjéről, aki éveken át motorja, mozgatórugója volt a szervezésnek.

– Nagy szükség van az önök munkájára. Örvendek, hogy újra együtt tudunk dolgozni a MURE-val, és igyekszünk évről évre újítani rendevényünkön – fogalmazott Borboly Csaba.

Gáspár Sándor, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE)  igazgatótanácsi tagja beszédében rámutatott a székelyföldi sajtórendszer teljességére, szerinte a helyi, területi, országos sajtótermékek összességében, más vidékek sajtójával összehasonlítva  a legjobbak a térségben.

A MÚRE nevében a kollégákat Sarány István újságíró is üdvözölte, aki Ambrus Attilával, a Brassó Lapok főszerkesztőjével együtt a pályamunkák előzsűrizését végezte. Sarány István a megemlékezés részeként dr. Papp Kincses Emese Virrassz velem című könyvéből olvasta fel az író gondolatoait a szabadságába vetett hitéről, majd értékelésében megfogalmazta, hogy nem volt könnyű kiválasztaniuk a legjobbakat, hiszen minőségi, erős pályamunkákat küldtek be a versenyzők. A  tévés anyagok nyelvileg igényesebbek, mint korábban voltak, a beküldött írott anyagok zöme az idén riport volt, amit örömmel nyugtáztak, hiszen ma már egyre kevesebben művelik igényesen ezt a műfajt.

A jelen lévő újságírók értékelése alapján az alábbi alkotásokat díjazták:

Televízió:
I. A kósteleki dalos – Zsigmond Attila, Bajna György (Rex videostúdió)
II. A szerencse kovácsa – Magyari Tekla, Simon Csaba (Aves Media)
III. A nagy háború festői – Becze Zoltán, Forró Gyöngyvér (Olimpia Stúdió Filmegyesület)

Rádió:
I. Káposztavágás Szépvízen – Daczó Dénes
II. Interjú Barabási Albert László hálózatkutatóval – Oláh-Gál Elvira
III. Klaus álma – a székelykeresztúri Vox FM produkciója

Próza:
I. Mesés lak ehelyt, a Kárahegyen túl – Lázár Emese
II. Milyen is a székely? – Oláh-Gál Elvira
III. Szellemidézés a Felső-Maros mentén – Vajda György

Különdíjak:
– Meșteșugurile tradiționale, păstrate sau reînviate în tot mai multe familii din Harghita – Gina Ștefan
– Környezetvédelmi vetélkedő – Digitál 3 televízió
– Sajtófotók – Veres Nándor

Csíkszereda, 2015. március 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.