fbpx

A szakoktatás népszerűsítésében kérte az egyházi elöljárók segítségét Borboly Csaba

Munkareggelire hívta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megye történelmi egyházainak espereseit, hogy megvitassák azon területeket, amelyekben az intézmények hatékonyan közreműködhetnek. Az egyik legfontosabb téma a szakoktatás népszerűsítése volt. Megyeszerte számos példa van arra, hogy a szülők és a tanulók a középiskolák kiválasztásánál nem veszik komolyan a második és harmadik opciókat, így az a helyzet áll elő sok esetben, hogy amennyiben az elsőként megjelölt iskolába nem sikerül a felvétel a tanulók olyan szakon találják magukat, amely nem érdekli őket. Ebben is kérte a megyei tanács elnöke az egyházi elöljárók segítségét, hogy hívják fel erre a szülők figyelmét, hogy ne a számítógépes rendszer döntsön a tanulók helyett.

Egy másik fontos téma a megyei tanács egyházaknak szóló pályázati kiírására jelentkezők segítése volt. Lukács Levente a megyei tanács egyházi ügyekkel foglalkozó munkatársa jelenlétében is megvitatták a pályázati rendszer javításának lehetőségeit, hogy több pályázat is pozitív elbírálásban részesülhessen a jövőben. Mindezek mellett Borboly Csaba a megye gazdasági fejlesztésébe is bevonná az egyházak képviselőit, hiszen mint mondta nagy segítséget nyújthatnak az egyházi tagok abban, hogy a helyi befektetési illetve gazdasági lehetőségekre felhívják a figyelmet és konkretizálva az elképzeléseket együtt dolgozhatnak, egységes keretbe öntve.

A megyeelnök szerint Hargita Megye Tanácsa elkötelezve támogatja a történelmi egyházakat, hiszen ez az az intézmény, amely a mindennapokban képes foglalkozni az emberek problémáival, összefogni és megszólítani a fiatalságot, itthon tartani és hagyományainkat ápolni. Ugyanakkor az egyházi elöljárók és a megyeelnök abban is egyetértett, hogy azokon a településeken, ahol megoszlás, vélemény különbség van az egyház segítségével a nézet eltéréseket tompítani lehet és az energiákat a jó irányba terelve a munkára lehet összpontosítani, mint mondta a papság jelenléte a tanácsüléseken is érezhetően pozitív irányba tereli a vitákat, ezért is tartja fontosnak a közös munkát Hargita Megye Tanácsa és az egyházak között.

Hargita Megye Tanácsa és a történelmi egyházak eddigi közös munkájának eredményei az alábbi linkeken olvashatóak:

https://www.facebook.com/egyhazak.HMT/?fref=ts

http://hargitamegye.ro/egyhazak.html

Csíkszereda, 2017. május 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.