fbpx

Dolgoznak a csíkszeredai kórház minőségi besorolásának emeléséért

Az infrastrukturális fejlesztések mellett a közösségi hangulat javítására is törekednek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A kórház fenntartója, Hargita Megye Tanácsa orvoslakások biztosításával, a fejlesztések támogatásával, a lehetőségek szerint az állások számának növelésével igyekszik fenntartani az orvosok idevonzását. Büszkék az eredményekre, hiszen sok a pozitív visszajelzés, és egyre több újdonságról számol be a sajtó is a csíkszeredai kórházat illetően. Mindez a közös munkának köszönhető, amely jelentősen javult az elmúlt években, mondta május 24-én a kórház főorvosainak és adminisztratív tanácsának találkozóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Konrád Judith orvos igazgató elmondta, szeretnék, ha a csíkszeredai kórház 2-es besorolást kapna. Ehhez további fejlesztésekre és a személyzet bővítésére van szükség, de a minőségi besorolás emelésével felértékelődik az orvosok munkája, és növekedik az egészségügyi biztosító pénztártól kapott finanszírozás a tevékenységük után. A megyei tanács kész támogatni a fejlesztéseket, annak ellenére, hogy idén sem számíthatnak finanszírozásra a kormánytól, mondta Borboly Csaba, aki úgy fogalmazott: a jól előkészített fejlesztési célok nyitják meg az utat a jó döntésekhez.

Hargita Megye Tanácsa 2010-től folyamatosan növeli a kórháznak nyújtott támogatást, a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával és Vass Levente vezetésével a marosvásárhelyi Studium Prospero Alapítvány lebonyolításában újabb három orvoslakást építenek Csíksomlyón, ezeknek az alapkövét a napokban leteszik, ismertette Borboly Csaba. Azt is elmondta, az elmúlt hetekben egyeztetett Florian Dorel Bodog egészségügyi miniszterrel egy mágnesesrezonancia-berendezés beszerzéséről, a miniszter pedig támogatásáról biztosította. A megyei tanács pénzt különített el a csíksomlyói részleg és a járóbeteg-rendelő felújítására, illetve szívesen finanszíroznak programokat, eseményeket, szakmai képzéseket, mondta a megyeelnök. A C szárny hátralevő munkálataira elkészült a szakértői véleményezés, hamarosan kiírják a közbeszerzést a tervezésre. A helikopter leszállópályájának használatáról megegyeztek a katonasággal, de ha bármilyen probléma adódik, azonnal jelezzék, hívta fel az orvosok figyelmét Borboly Csaba, aki arról biztosította őket, hogy bármikor a rendelkezésükre áll.

Fenntartható fejlesztésekre van szükség, tette hozzá Demeter Ferenc kórházmenedzser, aki arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben nem csupán a megüresedett állásokat töltötték be, hanem tíz százalékkal növelték az alkalmazottak számát.

Szükség van egy középtávú fejlesztési tervre, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke, hiszen a fenntartó intézménynek ismernie kell az elkövetkező néhány évre kitűzött célokat ahhoz, hogy azokra megfelelően felkészülhessen. Több kisebb-nagyobb projekten is kell dolgozni párhuzamosan a fejlesztés érdekében, ami fontos a jó szakemberek idevonzása céljából, emelte ki Borboly Csaba.

A kiváló teljesítményű orvosokat és csapataikat továbbképzések finanszírozásával jutalmaznák, mondta Konrád Judith, és emellett arra is törekednek, hogy javítsanak a kórházon belüli közösségi hangulaton.

Csíkszereda, 2017. május 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.