fbpx

A Székely termékeket népszerűsítik Izraelben

Hargita megyei kézművesek is részt vesznek Jeruzsálem egyik legnagyobb rendezvényén, a Nemzetközi Jeruzsálemi Művészeti és Kézműves Vásáron. Az eseményen harminc ország művészei mutatják be munkáikat augusztus 6. és 18. között.

A Hutzot Hayotzer („az alkotó kilép”) nevű vásárt negyvenkettedik alkalommal rendezik meg az óváros melletti Szultán-völgyben, ahol több száz kézműves állítja ki és árulja a műveit, illetve bemutatják azok elkészítésének módját. A fesztiválon a résztvevők a képviselt országokat is népszerűsítik.

Hargita megye részvételét a Román Kulturális Intézet biztosította azáltal, hogy helyi népművészeket támogatott a kiutazásban. A székely termékek és a Székely Termék mozgalom messze földön híresek, ennek okán a Hargita megyei kézműveseket Salamon Márton László, az izraeli Román Kulturális Intézet igazgatója hívta meg Jeruzsálem legnagyobb vásárára.

Jeruzsalemi vasar (2)

A fő hangsúly a korondi kerámia bemutatásán van a kezdeti lépésektől a végső díszítésig. Józsa László fazekas és Józsa Márta díszítő segítségével az érdeklődők betekintést nyerhetnek a műhelytitkokba, illetve kipróbálhatják a korongozást. Ezzel párhuzamosan Mara Zsuzsanna üvegfestő tart bemutatót a fordított technikával készülő festményekről, amelyek fő erőssége a népi motívumok újszerű felhasználása. A kiállítás minden nap 18 órakor kezdődik és 23 óráig tart, elkerülve ezáltal a déli hőség kellemetlenségeit.

A kézműveseket elkísérte Szabó Károly, a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója, aki a tolmácsolás mellett Hargita megye néprajzi és kulturális értékeit népszerűsíti az érdeklődők körében.

A székely termékeket bemutató romániai standot többek között meglátogatta Mircea Chitic kulturális tanácsadó a tel avivi romániai nagykövetségtől, Cleopatra Lorințiu, a tel avivi Román Kulturális Intézet aligazgatója és Cătălin Țărlea, Románia rámálláhi képviselője.

Kedden, augusztus 7-én Salamon Márton László, az izraeli Román Kulturális Intézet igazgatója is ellátogatott a Hargita megyét és a megyei kézművességet népszerűsítő standhoz.

Jeruzsalemi vasar (3)

– A Székely termék nem csupán márkanév, hanem identitásunk kifejezési eszköze és a helyi autonómia garanciája is. Értéket és munkahelyet teremt, megélhetést biztosít és itthon maradásra késztet – nyilatkozta a jeruzsálemi vásár kapcsán  Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Székely termék mozgalom Hargita Megye Tanácsának kezdeményezése, amely gazdag és élő mezőgazdasági hagyományaink továbbélését, a minőségi és egészséges termékek piacra jutását célozza. A Székely termék védjegy bejegyeztetésével és a termékek hazai és külföldi üzletláncokba való eljuttatásával a gazdáknak biztosítanak jövedelmi forrást, a lakosságnak pedig az egészséges élelmiszerhez való hozzáférést.

A nemzetközi vásáron 150 izraeli művész vesz részt, valamint ázsiai, afrikai és amerikai kézművesek. Európát Németország, Magyarország és Románia képviseli.

Csíkszereda, 2018. augusztus 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.