fbpx

Sürgősségi segélyből támogatnák a medvetámadások áldozatainak felépülését

Az RMDSZ Tusnádfürdői Városi Szervezete elfogadhatatlannak tartja a városban a lakosság biztonságát veszélyeztető állandó medvejelenlétet. Az elmúlt időszakban a vadállatok számtalan alkalommal törtek be lakásokba, panziókba élelmiszer után kutatva, az udvarokra pedig napi szinten járnak be. A legsajnálatosabb azonban az, hogy egyre többször támadnak meg embereket, mivel az anyamedve az egyik legvérengzőbb vad, ha veszélyben érzi a bocsait.

Az elmúlt hét folyamán két, rendkívül veszélyes eset állt elő a medvék állandó jelenléte következtében. Csütörtökön a Szent László Gyerekvédelmi Központban keresett egy felnőtt állat élelmet, ahol több mint ötven gyerek él, vasárnap pedig a város állomás negyedében két személyt súlyosan megsebesített.

Melles Mária, a szervezet elnöke elmondta, hatalmas a felháborodás a lakosság részéről és ez jogos, hiszen megvannak fosztva az itt élők, az alkotmány által előírt alapvető jogaiktól. Ugyanúgy mint más állampolgárnak ebben az országban, az államnak kötelessége a tusnádfürdőieknek is garantálni a fizikai és pszichikai integritáshoz való jogot, ugyanakkor a személyi biztonság sérthetetlen kell legyen. A helyi önkormányzat egy petíciót indítványozott, amelyben a városba bejáró medvék elszállítását vagy kilövését kéri a lakosság.a petíciót eddig több mint 300-an írták alá az 1641 fős városból.

„A helyzet még ezzel nincsen megoldva. Fontosnak tartjuk, hogy a joghézagokat az intézmények jelezzék a minisztériumnak és kivitelezhetővé tegyék a készenléti csapat megalakítását szakemberekből, akik azonnal tudnak reagálni amint ilyen jellegű probléma merül fel. Ennek az akciócsapatnak a finanszírozását állami költségvetésből kell megoldani.”

Elmondta továbbá, hogy az RMDSZ frakció javasolja a helyi önkormányzatnak, hogy a sürgösségi segélyből támogassák a megsebesült személyek kórházi, valamint felépülési, biztosításon felüli költségeit.

Tusnádfürdő, 2018. augusztus 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.