fbpx

A székelyföldi építészetről európai folyóiratban

Az A10 európai építészeti folyóirat (http://www.a10.eu/magazine/issues/65/) a romániai szemléjében egy oldalt szentelt a székelyföldi építészetnek. Erdélyt olyan régióként azonosítja, amelyet körülvesznek a Kárpátok, és ahol többféle nemzetiség is előfordul, a lakosság összetétele pedig variábilis kultúrát, vallást és nem utolsósorban építészetet eredményez. A szerző szerint az elmúlt években számos olyan projekt valósult meg, illetve van folyamatban, amely a térség modernizációja felé vezet. Külön kitért Székelyföldre is, ahol következetes előrehaladás tapasztalható, illetve erős öntudat jellemző. Emellett olyan területként azonosítja Székelyföldet, ahol hagyománya van az önszerveződésnek és a faépítészetnek. Néhány székelyföldi épület túllép a formán, a helyi építészek a helyi örökség használatán túl átvesznek elemeket más európai országokból is, ezek ötvöződése modern építészetet eredményez.

A megjelent cikk kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulál a kiváló székelyföldi szakembereknek, hiszen kitartó és sokszor nem eléggé megköszönt munkásságuknak köszönhető, hogy a Hargita megyei építészeket nemzetközi szinten is elismerik.

– Hargita Megye Tanácsa igyekszik minél többet tenni a megye épített örökségében rejlő értékek kamatoztatásáért, az épületek tájjellegének megőrzéséért műemlékvédelmi programjain keresztül. Ezek közé sorolható a műemlékvédelmi kataszter elkészítése, amely során képet kapunk a Hargita megyei műemlékek jelenlegi állapotáról, a faluképvédelmi program, amelynek célja, hogy azonosítsa és megmentse a megye településeinek népi építészeti értékeit, illetve a székelykapu-program, valamint ide tartozik a Modern Székely Ház elnevezésű projekt is. Ezeknek a programoknak a megvalósítása a Hargita megyei építészek munkásságának, javaslatainak köszönhető, ezúton is szeretném kifejezni elismerésemet. A cikk értékeléséből is azt mutatja, hogy érdemes tovább dolgozni – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2016. január 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.