fbpx

A székelyföldi gasztronómia létezik, és azt fel kell vállalni

Közvitára bocsátotta Hargita Megye Tanácsa a Székelyföldi Kulináris Központ létjogosultságáról szóló jelentéstervezetét. A dokumentum az áprilisban lezajlott megbeszélés eredménye, amelyet Hargita Megye Tanácsa kezdeményezett a témában érintettekkel (székelyföldi megyék vendéglátó egységeinek tulajdonosai, konyhafőnökök és szakácsok, oktatók, vidékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, a turizmus területén és a szakmédiában dolgozók, önkormányzati vezetők, politikusok). Az egyik legfontosabb következtetése és javaslata a tavaszi megbeszélésnek, hogy a székelyföldi gasztronómia létezik, és azt fel kell vállalni.

– Meglátásom szerint nincs olyan területe a mindennapi életünknek, amelyben ne találkoznánk az étkezési kultúránkkal, szokásainkkal. És az, hogy miként bánunk ezekkel, hogyan termelünk, árulunk, készítjük és fogyasszuk el ételeinket, hatással van az egészségünkre, környezetünkre, életkedvünkre, tágabb értelemben az életminőségünkre, településeink megtartó erejére. Bár Hargita megyéből indult a kezdeményezés, ez egy székelyföldi program kell legyen. Partnerként várjuk elsősorban a Székelyföldön tevékenykedő szakmai szervezeteket, vendéglátósokat, termelőket, oktatókat, helyi és megyei önkormányzatokat, mindazokat, aki vállalják, hogy egységes vendéglátói és közétkeztetési standardokat dolgoznak ki és alkalmaznak. Meg kell teremteni a „székely szolgáltatás” minősítést, megszervezve ennek folyamatos belső ellenőrzését is, amely egyrészt biztosítani tudja a szakmai színvonal emelését, másrészt a székelyföldi és idelátogató fogyasztó védelmét – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök.

A jelentéstervezettel kapcsolatos véleményeket 2015. augusztus 11-ig lehet elküldeni az elemzo@hargitamegye.ro e-mail címre. A jelentéstervezet az alábbi linken érhető el: http://elemzo.hargitamegye.ro/egy-szekelyfoldi-kulinaris-kozpont-letjogosultsagarol/

Csíkszereda, 2015. július 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.