fbpx

A székelyföldi szakoktatás megerősítésére van szükség

Aktuális tanügyi problémákról, azok lehetséges megoldásairól, illetve az utóbbi időben leépült szakoktatás visszaállításáról egyeztetett az RMDSZ Csíki Területi Szervezete május 12-én Csíkszeredában. A megbeszélésen részt vett Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt, valamint Borboly Csaba és Becze István, a területi szervezet elnöke, illetve ügyvezető elnöke, és Ferencz Salamon Alpár-László, a megyei tanács oktatási- és kulturális szakbizottságának elnöke és a csíki RMDSZ oktatásért felelős alelnöke is.

Borboly Csaba röviden ismertette, hogy az utóbbi időben milyen lépéseket tett meg az általa vezetett területi szervezet, valamint a megyei tanács ezen a területen. Elmondta, több egyeztetés volt úgy a polgármesterekkel, mint a megyei tanfelügyelőség vezetőségével, iskolaigazgatókkal és a témában jártas szakemberekkel,  amelyek során szem előtt tartották az általános, országos szinten felmerülő és az egyedi, helyi problémákat egyaránt.

„Számos olyan hiányszakma van, amelyben – miután a jelenlegi szakemberek kiöregednek – félő, hogy nem lesz utánpótlás, éppen ezért fontos ezeknek a feltérképezése, illetve megfelelő gyakorlati tudást adó oktatás elindítása ezeken a területeken. Meg kell találjuk annak a módját, hogy az oktatást a piaci igényekre formáljuk. Fel kell mérjük, hogy a vállalkozóinknak milyen szakemberekre van szüksége.” – hangsúlyozta Borboly.

„Székelyföldön olyan szakoktatási modell felépítésére van szükség, amely lehetővé teszi a szakemberképzést a térség jövőjét biztosító gazdasági ágazatokban,  így például a mezőgazdaság, a fafeldolgozó ipar, az erdőgazdálkodás és a turizmus terén. Az Európai Unió által finanszírozott gyakornoki és képzési programok azt a többlettudást és tapasztalatot jelentik, amelyek megalapozzák a székelyföldi fiatalok érvényesülését. Tudatosítani kell mindenkiben, hogy szükség van a jó szakemberekre, hiszen ez is feltétele a közösség megerősödésének” – nyomatékosított Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje.

Csíkszereda, 2014. május 13

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.