fbpx

A Székelyföldön maradás titka: EU-s szintű stratégia az agyelszívás ellen

 

A STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer gyakorlatba ültetéséről készít jelentést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága raportőreként. A dokumentum középpontjában a kreatív, kollaboratív, problémamegoldó kompetenciák fejlesztése és a digitalizáció adta innovációs megoldások állnak. A jelentés a hosszú távú gazdasági fejlődés mellett az egységes Európai Oktatási Térség koncepciójának kidolgozásához is hozzájárul majd.

A megyeelnök elmondta, ezzel az új, a skandináv államokban már bevált módszerrel újabb lehetőség nyílik az agyelszívás megfékezésére, mellyel évek óta küzd Románia is, hiszen két cikkely is külön erre a jelenségre irányul majd.

– A regionális és helyi önkormányzatok újra nagy szerepet kapnak az új módszer mielőbbi hatékony gyakorlatba ültetésében, továbbá az Unió részéről is számíthatunk a támogatásra. EU-s szintű stratégiával léphetünk fel a Székelyföldön is tapasztalható agyelszívás ellen, és ez fontos a fiatalok itthon maradása szempontjából – nyilatkozta Borboly Csaba. Hozzátette, mindehhez nem csupán új koncepciók kidolgozására van szükség, hanem új források hozzárendelésére is.

BorbolyCsabaSEDEC_2018nov27 (5)

A STEAM módszertan egy élményalapú tanítási forma, amely egyaránt fókuszál a reál tantárgyakra, illetve a kreativitást célzó tárgyakra, továbbá az elméleti és gyakorlati tudásra. Kiemelt hangsúlyt kap a kommunikációs készségek fejlesztése, valamint a csapatmunka is.

– Erősítenünk kell a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, illetve garantálnunk kell a kulcskompetenciák megszerzésének lehetőségét, melyhez az együttműködések jó gyakorlatait kell minél szélesebb körben elterjesztenünk – hangsúlyozta Borboly Csaba, akinek az oktatás témakörben harmadik raportőri megbízatását egyhangúlag támogatta az Európai Néppárt, illetve az Európai Szocialisták Pártja is a Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottság november 27-i ülésén.

Ebben, a raportőr megköszöni José Ignacio Ceniceros González, a RéB SEDEC szakbizottságának elnökének részvételét a régiók és városok európai hete (EWRC) keretében, Hargita Megye Tanácsa által októberben megszervezett, Brain Drain: a one way ticket című workshopon, amelyen Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa is részt vett (korábbi közleményünk itt olvasató). Borboly Csaba ugyanakkor kiemelte, hogy a 2020 utáni európai ifjúsági stratégiának nagyobb hangsúlyt kell fektetni az agyelszívás problémájának leküzdésére. Mindazonáltal a régiók veresenyképességét tartja fontosnak növelni, nagyobb hangsúlyt fektetve a regionális kölünbségekre és segítve a kibocsájtó területeken a szülőföldre történő visszatérést.

Borboly Csaba az oktatás területén készített korábbi jelentései az alábbi hivatkozásokon olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

https://cor.europa.eu/en

Az eseményen készült fotóalbum az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/sets/72157698156670560

Csíkszereda, 2018. november 27.

 960 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás