fbpx

A Székelytámadt vár és az énlaki római tábor kutatását is támogatják Hargita Megye Tanácsa régészeti programjából

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban írták alá az idei első szerződéseket Hargita Megye Tanácsa régészeti programjában július 27-én, kedden.

A Haáz Rezső Múzeummal közösen a Székelytámadt vár további kutatásait a megyei tanács 35 ezer lejjel, míg a székelykeresztúri Molnár István Múzeummal az énlaki római tábor ásatásait 20 ezer lejjel támogatja.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, 2007 óta foglalkozik a megyei tanács ezzel a területtel, az évek során pedig egyre nagyobb kihívásokra igyekeztek megoldást találni. – Közösségünkben erős jövőt múltunk megismerésével tudunk építeni. Gazdag történelmi múltunk van, amelyek feltárást igyekszünk támogatni. Nagyon sok műemléket úgy sikerült megőrizni, hogy előtte támogattuk a szükséges régészeti feltárásokat. Örülünk, hogy idén hamarabb el tudtuk indítani a programot. Ugyanakkor bízunk benne, hogy a kutatások során gyakornokokat is sikerül foglalkoztatni. A feltárt örökséggel pedig nem csak gazdagabb, de kicsit büszkébb is lehet a közösség – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Bíró Barna Botond alelnök a régészeti kutatások turisztikai értékére hívta fel a figyelmet, amelybe a Visit Harghita programmal is igyekeznek ráerősíteni. – Örülünk, hogy idén már lehetőség lesz a nyarat is kihasználni a kutatásokra. Nagyon sok esetben egy beruházási munkálat a régészeti feltárások miatt kell szüneteljen, bízunk benne a program révén ezen feltárásokhoz is hamarabb tudunk szakembereket foglalkoztatni és a szükséges kutatások is jó kezekben hamarabb lezárulnak. Turisztikai szempontból a Székelytámadt vár akkor lesz fontos, amikor sikerül felújítani és megnyitni a közönség előtt, addig azonban a régészeti feltárásokat el kell végezni – tette hozzá az alelnök.

 

Hargita Megye Tanácsa együttműködik a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, a Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, valamint a székelykeresztúri Molnár István Múzeum régészeivel.

2009-től a helyi önkormányzatok is bekapcsolódtak a programba, támogatva a régészeket, ezáltal a régészeti lelőhelyek tulajdonosai is nyitottabbá váltak.

Legutóbbi ásatások: Csíkszentkirály, Csíkkozmás-Kőházkert, a pricskei vám, Both-vára, az elpusztult Szentimre falva régészeti kutatása, a parajdi Rapsóné vára, Keresztúr- térségben pedig két őskori (Kőrispatak-Homlógy, Nagygalambfalva-Várfele) és egy dák-kori (Csehétfalva-Üveroldal) lelőhelyen. 2010-ben folytatják az ásatásokat Both váránál (Demjén Andrea), a piricskei vámházaknál (Demjén Andrea) és a csíkkozmási Kőházkertnél (Botár István), valamit a 2007-ben elkezdett kustalyi/rikai (Sófalvi András) kutatásokat is.

A régészeti programokról bővebben itt olvashatnak: https://epitettorokseg.ro/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.