fbpx
????????????????????????????????????

A szépvízi káposztavágással példát teremtettek

Kilencedik alkalommal rendezték meg a káposztavágással egybekötött ünnepet a szépvízi Nád-dűlőben október 15-én, szombaton, Szépvíz Község Polgármesteri Hivatala és a Szépvízért Egyesület szervezésében. Reggel, miközben a község három faluja, Szépvíz, Szentmiklós és Borzsova gazdái betakarították a termést az összesen 26 hektáros területen, Borzsovából szekerekkel megérkeztek az ünnepségre vonulók, az egyik szekeren a csíkmadarasi fúvószenekarral, továbbá a káposztafőző verseny résztvevői is előkészítették az üstöket. A helyszínre látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki köszöntőjében gratulált annak a több mint ötszáz családnak, amelynek káposztaföldje van a Nádban.

– Ez a betakarítás mindenkinek öröm, az eső ellenére is, alkalom arra, hogy együtt legyünk. Szépvízen a közösségi élet példaértékű, ahogyan a három falu megszervezi életét, ez az itthon maradást, a jobb kedvű életet jelenti. Annak szurkolok, hogy az önök gondjai minél nagyobb mértékben megoldódjanak, és gratulálok Ferencz Tibor polgármester úrnak, hogy a nehézségek ellenére nem adta fel. Jómagam is Szépvízen szoktam káposztát vásárolni, és bízom benne, hogy idén is jó minőségű lesz karácsonyra, újévre. Hajrá, Szépvíz, Borzsova, Szentmiklós, hajrá, Csík, hajrá Székelyföld! – zárta beszédét a megyeelnök.

Ferencz Tibor polgármester elmondta, hogy a régi hagyományokra épülő eseménnyel példát teremtettek a környéken.

– A 26 hektáros Nád-dűlőben sajátos módon termesztik a káposztát, mindenkinek egy, két vagy három hektáron van káposztája, összesen több mint ötszáz családnak. Nem mi találtuk ki ezt az ünnepet, hanem a régi hagyományokat élesztettük fel. Lévén, hogy ez az év utolsó mezőgazdasági munkája, megünnepeljük – nyilatkozta a községvezető.

A rendezvény központi eleme volt ezúttal is a néptánccsoportok fellépése, az elmaradhatatlan káposztafőző verseny, emellett díjazták az Őszi betakarítás címmel meghirdett rajzverseny legjobbjait.

A helyszínen készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/

Csíkszereda, 2016. október 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.