fbpx

A csomafalvi gazdákat ünnepelték

A negyedik Gazda és Bognyeső Napokat rendezték meg október 14–15-én Gyergyócsomafalván, amely Márton László Szilárd polgármester elmondása szerint a helybéliek, illetve a csomafalvi gazdák ünnepe, elsősorban azoké, akik reggeltől estig a mezőgazdasággal foglalkoznak, állatot tartanak, ez az életformájuk. Szombaton a rendezvényre látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki minden olyan rendezvényt fontosnak tart, amely az együtt ünneplést jelenti, és a gazdák munkájának megbecsülését jelzi.

– A gazdálkodó életformának ismét meg kell kapnia azt a megbecsülést, aminek nagyszüleink körében örvendett, és jó úton haladunk efelé, amint azt az ilyen rendezvények is jelzik. A kommunista iparosítással vidékiek tömegeit tömbházakba kényszerítették, a téeszekbe kényszerített gazdák gyermekei számára a városi életformát tették vonzóvá, aminek hatását falvaink máig nem heverték ki teljesen. Tovább kell dolgoznunk azért, hogy a gazdák megbecsülése a jövedelmükben látsszon, ezt pedig úgy tudjuk elérni, ha vásárláskor egyre többen részesítjük előnyben a helyi termékeket. Ezt a célt követjük a Székely termék mozgalommal is – nyilatkozta a megyeelnök.

Márton László Szilárd polgármester elmondta, idén két magyarországi testvértelepülés, Ráckeve és Heves város képviselői is részt vettek a gazdanapokon, és megszelték a testvértelepülések által adományozott búzából származó kenyeret. Ugyancsak megáldották a Tokaj-hegyaljai, Erdőbénye testvértelepülésről kapott bort. A községvezető megjegyezte: a faluban össszeálló csapatok ilyenkor mindig annyit főznek, hogy minden látogatónak jusson, és így volt ez a megszelt kenyérrel meg a megáldott borral is.

A rendezvény programjában szerepelt állat- és terménykiállítás, lovas ügyességi verseny és bemutató, rönkhúzó és bognyeső vetélkedő.

Csíkszereda, 2016. október 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.