fbpx

A tatárbetörések áldozataira emlékeztek Csíkszentmihályon

Megemlékeztek a több mint három évszázada történt tatárbetörésről Csíkszentmihályon vasárnap, február 11-én. Izsák-Székely Lóránt polgármester ismertette a történelmi feljegyzéseket. 1694. február 13-án a tatárok felégették a községet és a környező falvakat, a lakosságot lemészárolták vagy rabságba hurcolták. Cibrefalva, a község tízese ekkor pusztult el teljesen.

– Mekkora kegyetlenség fenyegetni egy falut, megölni, elrabolni a védtelen embereket, borzadunk el három évszázad után is. Ha tovább kutatunk, rájöhetünk, hogy az elbizakodottság, a hiszékenység, az elővigyázatlanság is oka volt ennek. Ne ítéljük el őseinket, hiszen mai modern világunkban sajnos mi is elkövetjük ezeket a hibákat. Mennyire vagyunk hiszékenyek, elővigyázatlanok, elbizakodottak? Azt gondolhatnánk, velünk, a községgel, a közösséggel nem történhet semmi baj. Ma már nem barbár módszerekkel, hanem alattomosan, hangtalanul történik közösségünkben, elménkben a modern „tatárbetörés”. Hány fiatal van településünkről nyugati rabságban? Hazatérnek-e? Amikor a tatárok erőszakosan elvitték keletre őseinket, legfőbb gondolatuk a hazatérés volt – vonta le a következtetéseket a polgármester.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről Flender Gyöngyi konzul Széchenyi Istvánt idézve elmondta, hogy a történelmi emlékezés tulajdonképpen elődeink sorsának, áldozatainak a felidézése. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint történelmünk folyamán sok keserű pillanat volt, amelyet át kellett vészelni.

CsikszentmihalyTatarjaras_218febr11 (1)

– Székelyföldön nem hatalmas várfalakkal védték őseink a térséget, hanem a hit erejével. Felmenőink hittek abban, hogy közösségben, egymásra figyelve igenis meg tudják védeni területüket. Abban bízom, hogy ha a továbbiakban is odafigyelünk egymásra, akkor lesz jövőnk. A fiatalokkal kell kiemelten foglalkozni. Közösen biztosítsunk esélyt nekik itthon, és ha elmennek, legyen értelme hazaköltözni! Ezen kell dolgoznunk türelemmel, kitartással. Nem máshonnan várva, hanem helyben megkeresni a megoldást, ahogy elődeink is tették. Magyarként az egész Kárpát-medencében emelt fővel járhatunk, hiszen jó magyarnak lenni, jó itthon lenni. Vegyünk részt a magyar országgyűlési választásokon, aki még nem regisztrált, az tegye meg, hiszen nekünk egy erős, nemzetileg elkötelezett parlamenti többségre van szükségünk, amely egy szintén erős és nemzetileg elkötelezett kormányt szavaz meg – jelentette ki Borboly Csaba.

A megemlékezésről készült videót a közösségi oldalon is megtekinthetik:

Csíkszereda, 2018. február 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.