fbpx

Kihelyezett munkanap Gyergyócsomafalván

Hargita Megye Tanácsának munkaközössége kihelyezett munkanapot tartott február 13-án, kedden Gyergyócsomafalván Márton László Szilárd polgármester meghívására. A látogatás célja, hogy az intézmény munkatársai személyesen is megtekinthessék a településnek mindazon tevékenységét, amellyel nap mint nap foglalkoznak.

Az év eleji kihelyezett munkanapnak már sok éves hagyománya van, tavaly Bögöz községben ismerkedtek a helyi nevezetességekkel, megoldásra váró problémákkal.

– Fontosnak tartjuk, hogy azon kollégák is, akik elsősorban irodai munkát végeznek, ne csak az íróasztal mellől találkozzanak a megye településeinek problémáival, hanem személyes találkozás révén is átlássák azokat, együtt akár helyben beszéljék meg a megoldáshoz vezető útat is – emelte ki a nap fontosságát Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Csomafalva4

A látogatáson a mintegy százhatvan kolléga mellett részt vett Barti Tihamér térségi alelnök és Kassay Péter megyei tanácsos is. A nap folyamán széles körben megtekintették a helyi vállalkozásokat, kézműves műhelyeket, a turisztikai desztinációkat és a község különlegességeit, felkeresték a helyi állattartó gazdákat, élükön Domokos Árpád farmjával, ahol megtekintettük a tenyészállatokat, és a lovaglást is ki lehetett próbálni. Itt fogalmazódott meg, az állatok törzskönyvezésével járó nehézségek, egy községi kisvágóhíd létrehozásának szükségessége, illetve a gyerekek lovas programba való bevonása.

Vasile Bicajanu gazdasági vezérigazgató a Veresvirág panzió sípályáján tett látogatása kapcsán értékelte az eddig tett befektetéseket, a Hargita Sírégióban való részvételt, amely hozzájárult a csomafalvi turizmusának fellendüléséhez, illetve egyeztetett a további fejlesztési lehetőségekről és szükségletekről. A vezérigazgató elismerően szólt a sípályáról, a megye legjobb sípályái közé sorolta.

Barti Tihamér alelnök kiemelte, hogy e nap jó alkalom Gyergyó térségen belül a csomafalvi turisztikai kínálat megismerésére, és látható volt, hogy a gyergyó-széki települések is rendelkeznek a szakrális turizmus és az aktív kikapcsolódás lehetőségével. Az alelnök reméli, hogy az ilyen kihelyezett munkanapok sora folytatódhat a későbbiekben a többi Gyergyó térségi településen is.

A nap egyik kiemelkedő programja volt a hagyományok- és kézművesek útján szervezett helyi mesterségek bemutatása, megismerkedhettek a hagyományos szőnyegszövéssel, kipróbálhatták a tojásírást Fehér Gizella tojásíró népi iparművész vezetésével, lehetőség volt házikenyér és más péktermékek sütésének folyamatát megtekinteni. A Berri kézműves csokoládé műhelyben csokoládékészítésre és kóstolásra is lehetőség nyilt. Ugyanakkor a helyi kovácsműhelyt és fafaragó műhelyt is felkeresték.

– Örvendek, hogy Csomafalván ennyi vállalkozó kedvű fiatal mutat példát a megye többi településén, arra biztatva a többséget, hogy érdemes itthon maradni vagy hazatérni és saját közösségünket fejleszteni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a község által megvásárolt egykori malom épületéből jelentkezett be élő videóban:

A kihelyezett munkanapról a megyei tanács munkatársai által készített képekből fotóalbum az alábbi linken tekinthető meg:

https://web.facebook.com/media/set/?set=a.1508629319184446.1073741905.215328865181171&type=3

Márton László Szilárd polgármester eredményesnek értékeli a mai közös munkanapot, amelyen sikerült bemutatni Csomafalva főbb látnivalóit.

– A program összeállításakor mi is rácsodálkoztunk, hogy mennyi látnivaló van a községben, akár egy 150 fős csapatnak is tudtunk egész napos tartalmas programot biztosítani. A kihelyezett munkanap egy nagy összefogás eredménye, a község intézményei, vállalkozóinak jószívű támogatásával valósult meg – nyilatkozta a polgármester.

Csomafalva3

A közös munkaülés végső akkordjaként az intézmények elöljárói a csomafalvi eredetű Köllők táncát járták el, amely egy játékos férfi körtánc és szeretnék újra megismertetni a fiatalabb nemzedékkel is.

Gyergyócsomafalva, 2018. február 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.