fbpx

A tej-kifli program javításában és a beiskolázási terv ésszerű meghatározásában kérte az érintettek segítségét Borboly Csaba

El kell érni, hogy jó minőségű termékeket kapjanak az iskolások a tej-kifli programból. A szakosztályok és a középiskolai osztályok közötti elosztást úgy kell meghatározni, hogy ne munkanélküli és elvándorló fiatalokat neveljen ki az oktatási rendszer. Ezeket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta a prefektusi kollégium idei első, január 30-i ülésén.

Borboly Csaba azt mondta, reméli 2017-ben is együtt tudnak működni a prefektúrával a megye fejlődése érdekében. Ezután két témát vetett fel, az egyik az iskola tej-kifli program, a másik pedig a 2017-2018-as beiskolázási terv.

A tej-kifli program kapcsán a megyeelnök elmondta, megnézték az ország több megyéjében is, de sajnos nincs egy helyes és végiggondolt módszer, amely követi, hogy mi történik az iskolákban, a feljelentéseket stb. Hargita megyében azért bontották 24 kistérségre a közbeszerzési eljárást, hogy a helyi termelők friss, ízletes és egészséges termékei jussanak el az iskolákba. Meg kell beszélni, hogy a különböző szerveknek milyen felelősségük van a folyamatban, illetve hogy mire figyeljenek oda az iskolaigazgatók, mondta a megyeelnök. Elsősorban egy tordai beszállító termékeire van panasz, ami kapcsán Jean Adrian Andrei prefektus is elmondta, elfogadhatatlan, hogy rossz minőségű kiflit szállítson ki a gyerekeknek, ez ügyben a bünügyi kivizsgálás kezdeményezését is kilátásba helyezte. Borboly Csaba azzal a kéréssel fordult az érintett intézményekhez, hogy a büntetések kiszabásáról értesítsék a megyei tanácsot is, hiszen a megyei tanács felelős a program lebonyolításáért, és legutóbb is a sajtóból értesültek a fogyasztóvédelem büntetéséről. Amíg a parlamentnek sikerül javítania a tej-kifli programon, a megyei fogyasztóvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatalnak együtt kell működni a helyzet javítása érdekében. És nincs rendjén az, hogy a sajtó munkatársaitól értesüljön a megyeelnök a megyei tanácsot is érintő akciókról, hangsúlyozta Borboly Csaba utalva a hónap eleji esetre, amikor három büntetést szabott ki a fogyasztóvédelem a beszállítónak, az intézkedésről pedig nem értesítették Hargita Megye Tanácsát.

A beiskolázási terv kapcsán a megyeelnök azt hangsúlyozta: tudja, hogy nagy a nyomás a középiskolák vezetőségének részéről, viszont úgy kellene a szakosztályok és a középiskolai osztályok közötti elosztást meghatározni, hogy csökkentsék a munkanélküli és kivándorlásra kényszerülő fiatalok számát. Azt kérte a tanfelügyelőségtől és az érintett intézményektől, hogy találjanak erre megoldást.

Csíkszereda, 2017. január 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.