fbpx

A tej-kifli program napról-napra rosszabb

Változott az iskolások és óvodások tej és tejtermékkel való ellátásának szabályozása. A 68/2016-os törvény, amely módosítja és kiegészíti az oktatási intézmények tej- és péktermékekkel való ellátására vonatkozó 96/2002-ős sürgősségi kormány rendeletet április 27-én jelent meg a hivatalos közlönyben. Ennek értelmében módosultak a tej-kifli programmal kapcsolatos higiéniai követelmények, azaz a tárolási helyzet függvényében a megyei tanácsok meghatározhatják, hogy milyen periódusokban lehet szállítani a termékeket, vagy napi vagy más, de betartva a jótállási és tartósítási előírást.

Az idei tanévben problémák merültek fel a tej-kifli program keretében oktatási intézményekbe érkező termékek minőségével kapcsolatban, mivel több panasz is érkezett Borboly Csaba megyeelnök áprilisban levelet írt Dacian Cioloș miniszterelnöknek, amelyben a tej-kifli program megváltoztatására tett javaslatot.  Amint azt már közöltük levelében a megyeelnök ismertette azt a problémát, hogy egy kormányrendelet alapján a helyi önkormányzatok nem szervezhetnek közbeszerzést a tej-kifli programban, mivel ez a megyei tanácsok hatáskörébe tartozik, így a helyi, kisebb vállalkozások kevesebb eséllyel jelentkezhetnek a kiírásra, a nagyobb, országos vagy multinacionális cégek ugyanis alacsonyabb árat tudnak ajánlani. Ezzel pedig az a gond, hogy alacsonyabb áron rosszabb minőségű terméket szállítanak a napköziseknek, iskolásoknak, sőt a jelenlegi szabályozás a nagy távolságokból, más megyékből történő heti vagy kétheti szállításra ad lehetőséget, ami már sokszor kiváltotta a tanárok és a szülők felháborodását. Rámutatott arra a tényre, hogy a helyi cégeknek több érdekük fűződik minőségi áru forgalmazásához, mint a más megyéből származó cégeknek, mert előbbieknek a helyi piac az elsődleges. Mindezen érvek alapján a tej-kifli programban a helyi önkormányzatokra kell bízni a közbeszerzések lebonyolítását, mivel az pozitív változást hozna ezen a téren. Ráadásul ily módon a helyi állattartókat és a kis tejfeldolgozókat meg pékségeket is segíthetnék. Mint kifejtette, a vonatkozó 2012/6-os számú törvény módosítására és kiegészítésére van szükség, akár sürgősségi kormányrendelettel, mivel már közel vagyunk a 2016–2017-es tanévhez. A korábbi közlemény a következő linken található: http://hargitamegye.ro/hirek/az-iskolakba-szallitott-tej–es-pektermek-ne-vegezze-a-kukaban.html.

Mivel az új módszer bevezetése nem oldja meg a tej-kifli programban felmerülő problémákat, ellenkezőleg ront a helyzeten, gyermekellenessé vált a program, ezért Borboly Csaba újabb levelet írt Dacian Cioloș miniszterelnöknek, amelyben ismételten a program változtatását kéri. A levélre visszajelezték, hogy létrehoztak egy bizottságot, amely megvizsgálja a kezdeményezést és javaslatot fognak tenni.

Csíkszereda, 2016. május 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.