fbpx

Modern felszerelésekkel gazdagodott a csíkszeredai Kós Károly szakközépiskola

Korszerűsített tanműhelyeket adtak át a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolában szombaton, május 21-én. A modern felszerelések beszerzését 90 ezer lejjel támogatta Hargita Megye Tanácsa, magyarországi támogatást pedig a 2015-re meghirdetett, a külhoni magyar szakképzés éve keretében kaptak.

Az átadási ünnepségen jelen volt Potápi Árpád, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, illetve meglátogatta a korszerű tanműhelyeket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Ferencz-Salamon Alpár és Burus-Siklódi Botond megyei tanácsosok is.

Potápi Árpád beszédében az anyanyelvű szakoktatás fontosságát emelte ki, amely nagyban segíti a szülőföldön való boldogulást.

Hargita Megye Tanácsa kiemelten támogatja a szakoktatás fellendítését. Már harmadik éve foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel, és habár az intézménynek nem közvetlen hatásköre a szakoktatás, prioritásként kezelik az ügyét. Amint Borboly Csaba többször hangsúlyozta, alintézményeik keretében igyekeznek szakképzéseket szervezni, beleértve a speciális oktatást is, illetve felméréseket is végeztek a kereslet-kínálat, valamint a fiatalok igényeinek feltérképezésére.

– A fiatalok itthon tartásának is egyik lehetősége, hogy szakmát tanuljanak, ami megélhetést biztosít számukra. Mára sikerült elérni, hogy Hargita megyében jóval több szakmában van oktatás, mint más megyékben. A cél, hogy minél több fiatal találja meg itthon a boldogulás lehetőségét, akár saját vállalkozások indításával – nyilatkozta a megyeelnök.

Szén János iskolaigazgató ismertette: a szakközépiskolában három építőipari szakmát – kőműves, épületgépész és ács-asztalos-parkettázó – tanulnak a diákok, a szóban forgó támogatásokkal egyengető, vastagságoló gyalugép, korszerű csiszológép és különböző kézi elektromos szerszámgépek, hegesztőfelszerelések kerültek a tanműhelyekbe.

Csíkszereda, 2016. május 22.

 662 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás