fbpx

A települések, az ifjúság, az egészségügy támogatásáról döntött a megyei tanács

Borboly Csaba: célunk, hogy Hargita megye otthon megye legyen mindenki számára

A településeknek nyújt támogatás Hargita Megye Tanácsa a 6%-os áfa-visszaosztásból, elfogadta a megyei sürgősségi kórház digitalizációra vonatkozó projektjét, illetve a fiatalokat támogatja a homoródfürdői villák felújítására vonatkozó pályázattal. Illetve jó hír Gyergyó térségének, hogy az Országos Beruházási Vállalat (CNI) átveszi a 127-es megyei út beruházását, és befejezik a munkálatokat. Ezek voltak Hargita Megye Tanácsa júliusi rendes ülésének legfontosabb döntései, amelyet július 26-án a csíkszeredai megyeházán tartottak.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://web.facebook.com/hargitamegye/videos/963580778250150/

Tárgyalóasztalhoz ülnek a felek a Stravia Group Kft. kérésének megvitatására, hogy a társaság által őrzött anyagot feldolgozzák a 131-es megyei út helyreállításában, erről egyeztetett a cég képviselete és a megyei tanács döntéshozó testülete.

Az áfa-visszaosztásból ez alkalomból Csíkcsicsó, Bögöz, Csíkszentkirály, Csíkrákos, Borszék, Gyergyószárhegy, Gyergyóditró, Gyergyócsomafalva, Gyergyóremete, Gyergyóalfalu, Szentábrahám és Csíkszentmihály önkormányzata kapott támogatást.

Szentábrahámnak ezúttal 400 ezer lejt hagytak jóvá, korábban még kapott a település 200 ezer lejt, részletezte Bíró Barna Botond. Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszönetet mondott az udvarhelyszéki polgármestereknek, hogy szolidaritást vállaltak a községgel, hogy az útmunkálatokat el tudják kezdeni.

A Gyergyó-térségi települések uniós és kormányzati programokra fordítják a támogatást, számolt be Barti Tihamér alelnök.

Három épületet újítanak fel a Regionális Operatív Program (POR) támogatásával, a program ezúttal a turisztikai és az ifjúság érdekében kivitelezett fejlesztéseket támogatja. Megújul a homoródfürdői 15-ös, 16-os és 25-ös villa, ismertette a programot Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A 127-es megyei utat átveszi a CNI, bólintott rá a döntéshozó testület. Borboly Csaba hozzátette: mindent megtesznek, hogy ne kelljen felfüggeszteni a munkálatokat. Továbbá hitelről is szavaztak, hogy folytatni tudják a folyamatban levő útépítéseket.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház digitalizációjára vonatkozó pályázatot is elfogadta a megyei tanács, illetve az alkalmazottak júniusra és júliusra vonatkozó bérpótlékát.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) tervez épületfelújítást, ezt a projektet is megszavazta a megyei tanács.

Hargita Megye Tanácsa idén a korábbiaknál nagyobb összeggel támogatja a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt, a három székelyföldi megye számára fontos rendezvényt a megyei sportigazgatóságon keresztül finanszírozzák, részletezte Bíró Barna Botond.

„Olyan döntéseket hoztunk júliusi rendes tanácsülésünkön, amelyek a megye gazdasági-társadalmi fejlesztését szolgálják. A legfontosabb napirendek között szerepelt a településeknek leosztott támogatás, amelyeket fejlesztések befejezésére, illetve pályázatokhoz az önrész kifizetésére fordítanak, de lényeges a dinamikusan fejlődő megyei sürgősségi kórház digitalizációjára vonatkozó pályázat is. Kiemelt célpont az ifjúság támogatása, ennek érdekében fogadtuk el azt a pályázatot, amellyel három villa újul meg Homoródfürdőn. Mai döntéseinket is a Hargita megyei emberek érdekében hoztuk meg, munkánk célja, hogy Hargita megye otthonos megye legyen mindenki számára” – nyilatkozta a tanácsülés kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.

Loading

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.