fbpx

Először találkoztak a CIBioGo projekt helyi érintettjei

Biodiverzitás témában valósít meg európai uniós projektet Hargita Megye Tanácsa

A Közösségi részvétel a biodiverzitás irányításában (Citizen Participation in Biodiversity Governance – CIBioGo) elnevezésű, az Interreg Europe program által támogatott európai uniós projekt keretében július 26-án a csíkszeredai Megyeházán szervezték meg a helyi érintettek első találkozóját. Az esemény keretében a Nagyhagymás térség mestertervének megbeszélésével összekötötten egy interaktív műhelymunkát is tartottak.

A CIBioGo projekt megvalósításában Hargita Megye Tanácsa hat európai uniós régiót képviselő partnerintézménnyel közösen vesz részt. A 2026 februárjáig zajló projekt célja a régiós politikai eszközök fejlesztése strukturált részvételi módszerek bevezetésével a lakosság és az érintett felek számára a biodiverzitás és az ökoszisztéma szolgáltatások témakörében. Hargita Megye Tanácsa a projekt keretében helyi fejlesztéspolitikai eszközként a Nagyhagymás régió Mestertervét célozza meg. Fő partner Olaszország, a projekt fő szakasza 36 hónap, kiegészítve egy 12 hónapos projekt követési szakasszal.

A projekt során a partner régiók jó gyakorlatokat mutatnak be egymásnak, amelyekből tanulva olyan megoldásokat vezetnek be a helyi fejlesztési politikákba, amelyek a teljes lakosságot szolgálják.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, szükség van a megyei tanács partneri hálózatának építésére. Ennek a partnerségnek az erősítésével és a tevékenységek összehangolásával sikerülhet egy olyan közös terv megalapozása, amellyel a későbbiekben további forráslehetőségek nyílnak meg. Kifejtette, hogy ha a Mestertervet a CIBioGo projekten keresztül európai uniós szintre tudjuk emelni, a helyi jó példákat bemutatva a partner régióknak, és tanulunk a Európai Unió más régióitól, akkor sokat tudunk tenni a természetvédelemért, a helyi értékek megőrzéséért és a fenntartható fejlesztésért. Hozzátette, minél több konzultációt kell tartani, hogy az érdekelt felek igénye még jobban tükröződjék.

Kopacz Emőke, a CIBioGo projekt menedzsere ismertette a projekt részleteit, és felkérte a jelenlevő helyi érintetteket, hogy vegyenek részt a projekt tevékenységeiben. Az elkövetkező időszakban beazonosítják a helyi erősségeket és szükségleteket a projekt témakörében, majd elkezdődnek a szakértői találkozók, ahol az egyes partner régiók bemutatják a jó gyakorlataikat, valamint a szükségletekhez igazodó mesterkurzusokat is tartanak.

Az interregionális tanulás az érdekelt felek és a helyi közösségek részvételének, konfliktusok feloldásának, innovatív finanszírozási modelleknek, lakossági tudományos projekteknek és monitorozási protokolloknak legmegfelelőbb eszközök és módszerek azonosításához vezet, amelyek a partner régiókban meghatározott biodiverzitással kapcsolatos kihívásokra szabottak.

Loading

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.