fbpx

A vállalkozói és a turisztikai potenciál fejlesztéséről értekeztek a megyeházán

Hargita megyébe látogatott Szász Zsolt, a Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója, ahol vállalkozásfejlesztési, illetve turisztikai kérdésekről értekezett a megyei elöljárókkal, szakemberekkel. Az október 2-án a csíkszeredai megyeházán tartott megbeszélésen részt vett Borboly Csaba és Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve alelnöke, Barabás Csaba, a megyei tanács befektetésvonzás irodájának vezetője, Mezey Zsolt, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója, valamint Sarkadi Zoltán, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója.

Szász Zsolt bemutatta a vállalkozásfejlesztési alapítványt, és elmondta, hogy a szervezet alapvető célja a Békés megye társadalmi-gazdasági fejlődését segítő szellemi tevékenységek támogatása, ösztönzése, olyan helyi és térségi érdekszférákon is túlterjedő tevékenységek, gazdaságfejlesztő programok megvalósítása, melyek támogatják a kis- és középvállalkozások (kkv-k) létrejöttét és megerősödését. Kiemelte, további céljaik közé tartozik a kkv-k versenyképességének fokozása, vállalkozói és piaci ismereteik fejlesztése, növekedési esélyeik bővítése, valamint a felkészülésük segítése abban, hogy megfeleljen az EU-s követelményeknek.

Barabás Csaba bemutatta a Hargita megyei törekvéseket a kisvállalkozások támogatására, kiemelve a helyi és hagyományos termékek értékesítését, annak bővítési lehetőségeit, ennek kapcsán megegyeztek abban, hogy a cégek kölcsönös információátadása céljából együttműködési lehetőségeket dolgoznak ki. Ugyanakkor a felek azonosították azokat az európai uniós támogatási rendszereket, amelyeken keresztül Hargita megyében is támogatni tudnák a kis- és középvállalkozásokat hitelkonstrukciók kidolgozásával.

A résztvevők ezenfelül egyeztettek a turisztikai látnivalók kihasználásának lehetőségeiről, Szász Zsolt bemutatta az alapítvány által működtetett Tourinform irodát, amelynek alapvető feladata a belföldi és a külföldi turisták versenysemleges, naprakész, átfogó tájékoztatása az országos, illetve az iroda működési területén lévő turisztikai látnivalókról, turisztikai szolgáltatókról, programgazdákról, szolgáltatásokról, programokról, továbbá a működési terület megismertetése, jó hírének erősítése. Incze Csongor alelnök a téma kapcsán kiemelte, azon dolgoznak, hogy támogassák a helyspecifikus turisztikai fejlesztési tevékenységek folytatását a megye térségeire fókuszálva. Sarkadi Zoltán, a Hargita-hegység fejlesztési társulás igazgatója bemutatta a Hargita-hegység-projektet, ugyanakkor hasznos fejlesztési ötleteket, turisztikai értékesítési lehetőségeket osztottak meg a résztvevők egymással. Megegyeztek a két megye programjainak, turisztikai látnivalóinak kölcsönös népszerűsítésében.

Csíkszereda, 2015. október 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.