fbpx

A vásárosok Székelyföld nagykövetei

Székelyföld nagyköveteinek nevezte a csíkszeredai kétnapos, április 12–13-i húsvéti vásár résztvevőit Borboly Csaba a rendezvény pénteki megnyitóján. Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a térség lakói kettős kihívás elé néznek az elkövetkező hetekben.

– Június elsején Csíksomlyóra látogat a pápa, amire rá kell készülnünk nemcsak a portáink kicsinosításával, hanem Székelyföld, Csíkszereda szebbé tételében is, és ebben kiemelten számítunk termelőinkre. A pápalátogatás és a pünkösdi búcsú közti egy hétben szintén fontos az önök jelenléte, mert akkor önök lesznek Székelyföld nagykövetei, és bízom benne, hogy termékeik által az idelátogatók jó hírét fogják vinni a városnak, a térségnek – jelentette ki az elöljáró, aki a másik nagy kihívásnak a május 26-i európai parlamenti választást nevezte, amely a gazdák, termelők szempontjából is rendkívül fontos. Az európai uniós tagságnak köszönhetően a csatlakozás óta másfél milliárd eurónyi támogatást sikerült lehívni Székelyföldön, és ezt a forrást csak politikai eszközökkel lehet megőrizni, hívta fel a figyelmet. A teljes beszéd elérhető a közösségi oldalon:

Csilip Árpád, a fejlesztési ügynökség igazgatója elmondta, hogy 110 termelő vett részt, de többen jelentkeztek, csakhogy a tér befogadóképessége miatt muszáj volt felső határt szabni.

Hargita Megye Tanácsa 2009-től kezdődően minden évben húsvét előtt egy héttel megszervezi a Hagyományos és helyi termékek tavaszi kiállítását és vásárát a csíkszeredai Szabadság téren. A megyei tanács alintézménye, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, partnerségben Csíkszereda polgármesteri hivatalával és a Hargita Megyei Kulturális Központtal, akárcsak a havi vásárok esetében, ily módon szeretné segíteni a helyi termelőket az értékesítésben, ugyanakkor lehetőséget teremteni a lakosságnak egészséges helyi termékek vásárlására.

Csíkszereda, 2019. április 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.