fbpx

Közelebb hozni a csíki lakossághoz a természeti értékeket

A tavalyi tevékenységekről és az ez évi elképzelésekről egyeztettek a Pogány-havas Kistérségi Társulás csíki-medencei és csíki-havasokbeli Natura 2000-es területeket adminisztráló fiókszervezetének április 12-i közgyűlésén, a csíkszeredai megyeházán.

A dr. Lányi Szabolcs egyetemi professzor elnökségével működő fiókszervezet célja közelebb hozni a lakossághoz a természeti értékeket, oly módon, hogy az érintettek a Natura 2000-es hálózathoz való tartozás hasznát is érezzék.

Demeter László biológus a fiókszervezet tudományos vezetőjeként beszámolt az elmúlt év tevékenységeiről, kiemelten az ember és a nagyragadozók közötti konfliktusmegelőzés kapcsán elindított folyamatokról. Így a Pogány-havas Kistérségi Társulás Natura 2000-es fiókszervezetének kezdeményezésére és aktív részvételével alakult meg Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási Munkacsoportja, és egy európai uniós projekt részeként működik a Hargita megyei nagyragadozós platform. Nemrég kezdődött el a brassói Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) közreműködésével helyi vadgazdálkodási szakemberek képzése annak érdekében, hogy a medvével kapcsolatos sürgősségi esetekben helyi szinten közbe tudjanak lépni, és megelőzhessék a károkat, ugyanakkor folyamatban van a Csíki-medence medvepopulációjának tudományos  felmérése is.

A fiókszervezet partnerségével vesz rész Hargita Megye Tanácsa az ECO2GRASS elnevezésű LIFE projektben, amelyet idén nyújtottak be, és amely a Natura 2000-es területeken levő értékes gyepeken előállítható biomasszának az innovatív, gazdasági szempontból működőképes módon való felhasználását célozza.

Borboly Csaba, a fiókszervezet tagdíjának legnagyobb részét biztosító Hargita Megye Tanácsa elnökeként, az elkezdett tevékenységek finanszírozásának fontosságát hangsúlyozta.

– Az elmúlt időszakban tapasztalhattuk, hogy hiába várjuk a bukaresti megoldást a problémáinkra – gondolok itt kiemelten a Környezetvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozó medvekárokra. Ezért helyi szinten kell lépnünk, ugyanakkor hangsúlyosan jelen kell lennünk Brüsszelben is, hogy felhívjuk az Európai Unió figyelmét sajátos helyzetünkre. A Pogány-havas Kistérségi Társulás fiókszervezetének számos fontos kezdeményezése van a témában, és azon egyedülálló, példamutató tevékenységek támogatásával, amelyek a különböző területek szakembereinek összefogásával valósulnak meg, eredményeket érhetünk el helyben is –  fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2019. április 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.