fbpx

A vidéki lakosság keresete nagy részét tűzifavásárlásra költi

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottsága választott nagykövete a klíma- és energiaügyi kérdésekben arra a vidéki társadalmi csoportokra hívta fel a figyelmet, amelyek energiaszegénységgel küzdenek. Brüsszelben február 22-én csütörtökön a Polgármesterek Szövetségének év eleji találkozóján Borboly Csaba kiemelte felszólalásában, hogy a hazai tűzifa hiánnyal küszködők nagyobb odafigyelést igényelnek és megoldást kell keresni rá, ehhez pedig Brüsszel is utasíthatja Romániát.

Brüsszelben ma egész napos rendezvénysorozattal ünnepelték a Polgármesterek Szövetségének megalakulásának tízedik évfordulóját, amelyen több európai biztos is részt vett. A rendezvényhez kapcsolódó konferencián többek között az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodást és az okos város koncepciókat is megvitatták.

 

PolgarmesterekSzovTuzifa_2018febr22 (5)

A megyeelnök, mint mondta Románia ugyan teljesítette a 2016-os párizsi klímaegyezményben az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó vállalásait, viszont megfeledkezik azon, elsősorban vidéki társadalmi rétegekről, ahol a tűzifa az elsődleges energiaforrás az épületek, otthonok fűtésére. A megyeelnök szerint ezekre a problémákra is alternatívát kell nyújtani és támogatni az otthonok fűtésrendszerének cseréjét, hiszen a tűzifa oly mértékben drágult, hogy családok megélhetése kerül veszélybe. – Romániában több formában is található megoldás az épületek energiahatékonyságának fejlesztésére úgy mint a passzív ház vagy Soleta – autonóm ház. ugyanakkor ország szinten egyre nagyobb számban találhatok öko-házak, zöld házak, amelyek a nap-, szél-, víz- és földenergiát felhasználva, környezetet óvó technológiákkal működnek. Ezek közül egy található Csíkcsomortánban is. Ezek általában drága technológiák vagy egy speciális szegmensnek kedvezőek (pl. akinek van szalmája). Megfizethető, elérhető építéstechnikára van szükség – hangsúlyozta a megyeelnök megemlítve, hogy a Zöld Ház program ugyan sikeres, ez viszont nem oldja meg az energiaszegénység problémáját, a tűzifa hiányt, hiszen megfizethető a helyi klimatikus térségre kidolgozott technológiákra van szükség, vagyis az egyéni háztartási fűtésrendszerek kiépítésének támogatására. A fával fűtött kályhákat energiahatékony fűtésrendszerre kell cserélni, amit nem engedhetnek meg maguknak ezen csoportok és az államnak ezt támogatnia kell.

22 February 2018, European Covenant of Mayors 2018 Ceremony From Paris to Katowice: Speeding up the transition towards decarbonised and resilient cities #eumayors2018 Belgium - Brussels - February 2018 © European Union / Patrick Mascart
22 February 2018, European Covenant of Mayors 2018 Ceremony
From Paris to Katowice: Speeding up the transition towards decarbonised and resilient cities
#eumayors2018
Belgium – Brussels – February 2018
© European Union / Patrick Mascart

Borboly Csaba ugyanakkor azt is megállapította, hogy egy ilyen fontos témában, amelyben az Európai Unió közép- és kelet európai országai legérintettebbek nem képviseltették magukat kellő súllyal ezen tagországok.

Előző közleményeink a témában itt és itt olvashatóak.

A megfogalmazott javaslatok az alábbi linken olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2018/02/HatteranyagHU_CoM_2018.02.22.pdf

https://www.borbolycsaba.ro/blog/eloadas-building-on-local-climate-and-energy-for-transformative-eu-action/

Az eseményről további fotók a Régiók Bizottsága Flickr oldalán érhetőek el:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos

Borboly Csaba a Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről az alábbi oldalon tájékozódhatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2018. február 22.

 518 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...