fbpx

A világ legnagyobb túrós puliszkáját főzték meg Hidegségen

A hétvégén, augusztus 29-30-án tartották a jubileumi X. Csángó Túrós Puliszka Fesztivált Hidegségen. A Csángó és Fatányéros panziók évről-évre színvonalas rendezvénnyel viszik tovább a térség jó hírnevét a hidegségi emberekkel közösen, amelyet Hargita Megye Tanácsa társszervezett és támogatott az idei évben is. Idén a fesztivál legfőbb érdekessége, hogy megfőzték a világ legnagyobb túrós puliszkáját,  az eseményt hivatalosan, a helyszínen nyomon követték a Guinness rekordok könyvének hitelesítői. A szervezők nem titkolt célja az egész világgal megismertetni a gyimesi emberek legkedveltebb hagyományos ételét, a híres rakott túrós puliszkát. A vasárnap rekordméretű puliszka főzése mellett kiemelkedő rendezvénye a puliszkafőző verseny volt, ahol több mint tíz csapat mérte össze tudását. Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos is.

– A térséget húzza előre, hogy ezen a napon a világ közepévé váltunk, hogy a legnagyobb teljesítményt ma itt érték el a világon Hidegségen, Hargita megyében, Székelyföldön. Ez a világrekord is ahhoz segít hozzá, hogy térségi értékeinkre felhívja a figyelmet. A kevesebb cirkusz, több munka jegyében, ez a világrekord nagymértékben hozzásegíthet ahhoz, hogy még többek számára legyen érdekes Székelyföld. Jó volt ma látni, hogy a szomszédos megyékből, Kárpátokon túlról milyen sokan eljöttek szolgáltatást vásárolni, kikapcsolódni hozzánk, azt gondolom, hogy a turizmusnak ez a lényege, hogy hívjunk minél több embert, és minél több itteni család kapjon biztos megélhetést, munkahelyet a vendégeink után. Ha ezen dolgozunk, hogy értékes turisztikai programokat szervezzünk, akkor elmondhatjuk, hogy fejlesztjük Székelyföldet, hisz Székelyföldről sokat lehet és kell is beszélni, de ez nem elég, tenni is kell, és ebben kizárólag a politikum nem elegendő, aki ebben hisz, hogy a politikusok mindent megoldanak, az téved, vagy meg van tévesztve, át van verve. Akkor fog előre haladni Székelyföld, ha Csilip Árpádhoz hasonlóan mindenki teszi a dolgát ott ahol van. Ő ma a világ figyelmét Székelyföldre irányította, saját erőből. Mi politikusok maximum kicsit tudtunk segíteni, de az érdem az övé, ezt kell mindenki felfogja, hogy tenni kell, mindenki a maga helyén és akkor jobb lesz itt az élet, kisebb lesz az elvándorlás és akik elmentek előbb utóbb haza fognak vágyni. Ezen kell dolgozni és ennek egy fontos állomása a mai nap – emelte ki Borboly Csaba.

Az idei megmérettetésen több mint tíz csapat versenyzett, harmadik helyezést ért el a Harmopan csapata valamint a Gyimesi Vadvirágok, második helyezést érdemelt a Kitartó csikk és a Sóvidék-Hegyalja csapata, míg a legjobbnak a Ferbit csapata bizonyult.

Csíkszereda, 2015. augusztus 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.