fbpx

Adomány a gyógyítás fejlesztésére

A Csíki Vállalkozók Egyesületének és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselői 2019. március 20-án átadták a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak a 2018. november 24-én lezajlott, általuk szervezett Katalin-bálon felajánlott adományt.

A kórház könyvtárában lezajlott eseményen dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntötte a jelenlévőket és köszönte meg a Csíki Vállalkozók Egyesületének, illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának azt, hogy évről-évre megszervezik a jótékonysági rendezvényt. Köszönetét fejezte ki azoknak is, akik a bálon adományaikkal hozzájárultak a támogatás megvalósulásához.

Márk Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének elnöke azt mondta el, örömmel tölti el, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház évről évre fejlődik, és, hogy az itt dolgozók erőfeszítéseket tesznek nap mint nap azért, hogy a betegellátás javuljon. „Ha szükség van rá, akkor a csíki vállalkozók összefognak és tesznek a közösségi célokért is. A Katalin-bálon 31 ezer lejt sikerült összegyűjteni, ebből 15 ezer lej értékben adunk adományt a megyei kórháznak. A Csíki Vállalkozók Egyesülete az elmúlt négy évben összesen 56 ezer lejjel támogatta a megyei kórházat, ezt köszönjük partnereinknek, a vállalkozóknak” – mondta az egyesület elnöke.

Farkas Balázs konzul felidézte, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa a vállalkozók egyesületével közösen azért indította el ezt a már hagyománnyá vált jótékonysági rendezvényt, hogy a kórházat segítsék és úgy gondolja, hogy ezt a célt sikerült is megvalósítani. „Egy közösségben a vállalkozóknak, intézményeknek, közéleti személyeknek, elöljárónak kötelessége támogatni a közösséget, amelynek részesei s ennek egy nagyszerű formája a jótékonysági bál” – mondta a konzul. Reményét fejezte ki, hogy a megyében egyedülálló kezdeményezés példáját máshol, mások is követik majd.

Az adomány kedvezményezettjei idén a bőrgyógyászati, a szemészeti és az ideggyógyászati osztályok, amelyek képviselői ismertették a kapott eszközöket és köszönetüket fejezték ki a támogatásért.

Dr. Galaczi Zsuzsanna, a bőrgyógyászati osztály vezetője azt mondta, alig várja, hogy kézbe vehessék a kapott műtéti eszközöket, amelyek nagyon hasznosak lesznek a kissebészeti beavatkozásaikban, a biopsziák elvégzésében. Az adomány része egy fóliázógép, amely a modern, fóliával történő sterilizálást teszi lehetővé és egy Wood-lámpa, amely kézi lámpa az egyes bakteriális, gombás betegségek diagnosztizálásában segíti az orvosokat.

A neurológiai osztály számára az adományból az Actilyse nevezetű vérrögoldó gyógyszer első két adagját vásárolja meg a kórház. Ez nemsokára lehetővé teszi – első alkalommal Hargita megyében – trombolízis elvégzését, amely életmentő beavatkozás az akut ischemiás stroke-ot (szélütést) szenvedő betegeknél. Dr. Ruff Katalin ideggyógyász szakorvos megköszönte a felajánlást és kiemelte, ez egy út kezdetét jelenti, néhány előkészület után hamarosan várhatóan el tudjuk kezdeni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a trombolízist. Ezt a beavatkozást Romániában jelenleg 22 egészségügyi központban alkalmazzák.

Dr. Kedves Hanga szemész szakorvos azt hangsúlyozta ki, hogy az orvosok munkáját és a betegek gyógyulását is megkönnyítik a kapott eszközök. Az osztály felszerelése bipoláris csipesszel bővült, ez a már létező kauterhez csatlakoztatható és a kissebészeti műtéteknél segíti a munkát. Szintén nagy szükség volt a mozgatható lámpára és az adomány részét képező, fejre szerelhető binokuláris lámpára is, amely nagyító funkcióval is rendelkezik, ez is a beavatkozásokat megkönnyítő fontos eszköz – ismertette.

Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fenntartója emléklappal ismerte el a Csíki Vállalkozók Egyesületének jótékonysági kezdeményezését és tevékenységét. „Ezzel a tevékenységgel évről évre hozzájárulnak a csíkszeredai kórház betegségmegelőző, gyógyító, életmentő munkájához. Önzetlenségük, áldozatvállalásuk példamutató a jövő vállalkozói számára is” – emelte ki az emléklapon Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2019. március 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.