fbpx

Adománygyűjtés indult az árvízkárosultak megsegítésére

Állatokat, kerítéseket, autókat, háztartási cikkeket, háztartási gépeket, munkagépeket, kerteket vitt el Csíkszentmárton községben, Csekefalván, valamint a szomszédos Csíkbánkfalván az árvíz. Szerdán, június 19-én reggel a helyszínen tartott terepszemlét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István, megyei tanácsos, Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, valamint Hargita Megye Tanácsa műszaki igazgatóságának munkatársai.

A lezúdult víz tönkretett, lakhatatlanná mosott több házat, több család kényszerült kiköltözni. A hétfő délutáni égszakadás nyomán Szentmárton pataka kiöntött az útra, ettől még homokzsákokkal meg tudták védeni házaikat az ott élők. Éjszaka azonban újabb hatalmas eső zúdult le, ez már vitte magával az utakat, kerítéseket, sok helyen a pincékben és a házakban levő tárgyakat, az istállókban levő állatokat is.

  • Közel kétszáz család otthonában keletkezett jelentős kár, több, mint negyven ház nagyon rossz állapotba került, sok családnak ki is kellett költöznie. Jelenleg a kárfelmérés zajlik, ezzel párhuzamosan az önkéntes tűzoltóegyesületek segítségével szivattyúzzuk a vizet a pincékből., elszállítjuk a törmeléket és kezdődik a takarítás, az iszap elhordása. – számolt be Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere.

Nagyon sokan segítettek első perctől és segítenek most is – hangsúlyozta a község polgármestere.

  • Közösségi összefogásra van újra szükség. Mi, itt Székelyföldön mindig amikor baj van, akkor oda szoktunk figyelni és egymásnak nyújtunk kezet. Csíkszentmárton községben nagyon komoly károkat okozott a hétfő esti árvíz, de a szomszéd településen, Bánkfalván is. Most felmérjük a károkat, letesszük igényeinket a kormányhoz, de egyértelműen látszik, hogy nem csak az utakban, de sok háztartásban is keletkeztek károk.  Autók, állatok, épületek, gazdasági épületek, házak mentek tönkre, váltak áldozattá. A tapasztalat az, hogy a kormány magánszemélyeknek nem téríti meg a károkat. Ezért kell gyűjtést szerveznünk a károsultak megsegítésére – mondta a helyszínen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A támogatásokat Csíkszentmárton község civil szervezetének számlájára várják:

Asociatia VIRIDIS Egyesület

Sanmartin-Csíkszentmárton
Adószám: 18614607

Lejes számlaszám:

RO36 RZBR 0000 0600 0784 2098

Forintos számlaszám:

RO98 RZBR 0000 0600 0950 2980

SWIFT KÓD: RZBRROBU

Az árvíz okozta károkat bemutató fotóalbum megtekinthető:

A helyszínen készült videó elérhető az alábbi linken:

Csíkszereda, 2019. június 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.