fbpx

Ágazati inkubátorházak a gazdasági fejlesztés érdekében

A meglévő székelyudvarhelyi Harghita Business Center inkubátorház sikerét látva, célszerű lenne még egyet létesíteni a városban, és pályázni az ágazati inkubátorház létesítésére kiírt projektben, hangzott el azon a január 16-i megbeszélésen, amelyet Hargita Megye Tanácsának és Székelyudvarhely önkormányzatának elöljárói tartottak a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban. Az ágazati inkubátorház létesítésére a 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében lehet pályázni.

Az új létesítmény a termelést célozná meg, kistermelőknek, családi vállalkozásoknak szólna. Több, különböző felszereltségű műhelyt tartalmazó csarnokokat lehetne felépíteni, és kedvezményes bérleti szerződést biztosítana az inkubált cégeknek.

A pályázásban és a további tervezésben segítséget nyújthat Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, csupán elvi megállapodás kellene szülessen arról, hogy az önkormányzatok közösen elindulnak ezen az úton, értettek egyet a jelenlevők – Hargita Megye Tanácsának részéről Borboly Csaba elnök, Bíró Barna Botond és Barti Tihamér alelnökök, Székelyudvarhely önkormányzatának részéről Gálfi Árpád polgármester és Orbán Árpád alpolgármester, Szakács-Paál István, a Harghita Business Center ügyvezető igazgatója, és az Udvarhelyi Kis- és Középvállalkozók Szövetségének képviselete.

InkubatorhazUdv1_2018jan16

Borboly Csaba a megbeszélésen azt mondta, bármennyi inkubátorház létrejön a megyében, azok mind a fejlesztést szolgálják, és ezeket a létesítményeket egységesen kell kezelni. Hozzátette: a megyei tanács támogat minden alakuló inkubátorházat, mert azok a fiatalok itthon maradását szolgálják, és szükség van a fiatal vállalkozókra. Hargita Megye Tanácsának prioritása a fiatalok segítése, idénre meg is hirdették az ifjúság évét, számolt be a megyeelnök, továbbá azt mondta, a fiatalok támogatása, a gazdaságfejlesztés érdekében, akár hitelt is érdemes felvenni.

Meg kell vizsgálni, hogy mit tudnak tenni a fiatal diplomások érdekében, ez is fontos szempont a pályázat elbírálásában, hangzott el a találkozón. A pályázók a fejlesztési terv ötven százalékát, mint önrész kell biztosítsák, a pályázatok leadásának határideje 2018. május 7.

Olyan ipart kell inkubálni, ahol magasak a fizetési szintek, értettek egyet a jelenlevők, és január 25-ét határozták meg határidőként, ameddig minden város eldönti, hogy él-e a lehetőséggel, és milyen szakterületet választ.

Az inkubátorház lényege, hogy néhány éven belül önfenntartóvá váljon, tette hozzá Borboly Csaba, tovább azt is elmondta, hogy meg kell nézni, mennyi adó folyik be az ott folyó tevékenységből. A hasonló létesítmények nagyban hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Székelyudvarhely, 2018. január 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.