fbpx

„…akkor kezdődtek az igazi problémák”

Az alábbi levéllel keresett meg a napokban egy kisgyerekes anyuka, aki családjával a lakásmaffia és uzsorakamatosok áldozatává vált. E hónapban beszéltem már a témakörről, és felhívtam a figyelmet azon családok nehéz helyzetére, amelyekben a szülők külföldi vendégmunka miatt itthon kell hagyják gyerekeiket: https://www.facebook.com/csaba.borboly/posts/786942674658167

A levelet eredeti formájában közlöm, azzal a különbséggel, hogy a pontozott részekben törültem a levélíró személyes adatait, hiszen nem szeretném, ha bárki is ráismerne, és ebből bármilyen hátránya származna neki vagy családjának. Mindezek mellett úgy gondolom, érdemes ezt a témát nyilvánosságra hozni, közbeszéd tárgyává tenni.

A székelyföldi vendégmunka jelenségét, okait és hatását vizsgáló minőségi elemzések világosan mutatják, hogy a helyi közösségek esetében szintén elsődleges szempont a külföldi munkavállalás, ami hatással van a családtagok közötti munkamegosztásra, a család anyagi helyzetére és nem utolsósorban a gyerekek szocializációjára.

„Huszon…..-ik eves vagyok, es van… csodalatos fiam. Nagyon nehez szivvel jottem el Angliaba dolgozni, mert minden gondolatom a fiaim korul van. Nagyon sokan elitelnek, mert a ferjemmel, es a szuleimmel hagytam a gyerekeim, de a hatalmas anyagi, banki problemak miatt nem volt valasztasom.

…….-ban kottunk hazasagot a ferjemmel, es nagyon sok ismeros tanacsara, fejetlenul belementenuk egy hatalmas kolcsonbe, hogy megvegyuk a sajat csaladi othonunkat.Fizettuk is a hitelt aminek a havi reszleti dija honaprol honapra emelkedett. Ezzel nem is volt baj addig amig en jovedelem nelkul nem maradtam. akkor kezdottek az igazi problemak. Nem tudtuk fizetni napra pontosan a hitelt es kamat kamatra halmozodott.

Emlitsem azt is, hogy az ugy mond garancia amit a bank kert a szuleim lakasa, mivel ok felajanlottak, hogy segitnek es beteszik fedezetnek, amikor a hitelt igenyeltuk. nagyon elmaradtunk a reszlet fizetessel, es egy kedves ismerosunk felajanlotta h segit, kolcson ad, hogy rendezzuk a bankal az elmaradast. Nagyon orvendtunk a segitsegnek es megis eggyeztunk egy bizonyos osszegbe amit havonta fizetunk vissza, a kolcson elleneben. A banki lemaradasunkat elrendeztuk, de sok idore ra amikor a kolcson adott penz osszege jart volna le, bejelentettek hogy mi a havi kamatot fizettuk mostanig, a kolcsonadott osszeget meg mindig vissza kell adjuk. Es akkor ebredtunk csak ra, hogy szepen megfogalmazva egy magan hitelezo csapdajaba talaltunk magunkat, es meg nagyobb bajba kerultunk, mint ameddig addig voltunk. Mivel nem tudtuk a kolcson adoot osszeget vissza adni egyben igy 3 evig fizettuk a havi kamatot mivel folyamatosan fenyegeteseknek voltunk kiteve.

Szerintem, most azt gondolja, hogy butak voltunk, de amikor az embert napi szinten zaklassak es a gyerekeivel fenyegetik, nem igazan lat mas kiutat. Es lam megint ugyabban a hejzetben voltunk a bankkal ahonnan indultunk, csak meg a hitelezovel a nyakunkon, aki azzal fenyegetett h rank gyujtsa a lakast. Ekkor dontottem el, hogy nem hagyom a dolgokat elfajulni, es feljelentest tettem a megyei rendorsegen, ahol azzal probaltak nyugtatni, hogy nem en vagyok az eggyetlen akibe ebbe a hejzetbe kerult, de nagy szerencsem van, mert nem irtunk semmien pappirt a kolcson kert osszegrol, aminek addig tobb mint a 4 eset fizettuk vissza.

Nagyon nehez hetek elebe talatunk magunkat de egy nagyon rendez es becsuletes bunugyi nyomozo segitsegevel sikerult megszbadulni a magan hitelezotol, e s afenyegeteseitol. A bunogyi nyomozo nagyon reszletesen felvilagoisitott, hogy a jovoben hopgy keruljuk el az ijen embereket. De mar ekkora a bank vegrehajtasra adta az ugyet.

Egyezkedtunk a bankal, hogy adjanak haladekot, hogy tudjunk napi rendbe jonni a hitellel, de csak ugy voltak hajlandoak ha elore lefizetunk ……..eurot. amit nem emlitettem meg, hogy .. eve …….. eurot vettunk fel es … evig fizettunk nem is ki osszegeket, es ma a bank megis … eurot kovetel.

Amikor mar lattam, hogy nincs mas kiut es othon nincs munka lehetoseg, eljottem dolgozni ……., remenykedve hogy kitudjuk fizetni a banknak a ….. eurot,viszont ezt tiszteseges munkaval keptelenseg masfel honap alatt. Es most mar a bank nem akar szoba allni velunk es arverezni akarja a lakast.

Na per pillanat varjuk a bank donteset. az egyetlen megoldas, ha a szuleim lakasat elveszi a bank, hogy oda adjuk a mienket………nezzuk csak vegig a dolgokat: ha a bank elveszi a lakast akkor a szuleimnek adjuk cserebe a mienket ami nem megoldas, de tobb mint a semmi. azok a sikeres fiatalok ….. aki ennyi nehezseg utanis talpon van, es nem hadja magat a depresszio vagy idegosszeomlas hatalmaba keriteni, hanem kepes kuzdeni, a problemakkal szembe nezni, es ha sikertelenul is de megoldast talalni.

Sok ijen sikeres fiatal van akikrol a kampany nem beszel, es nem foglalkozik, pedig ezekbol a hibakbol sok fiatal tanulhatna amit mi, vagyis en elkovettem.

Koszonom, hogy megoszthattam onnel, es ha bajba kerult fiatalokkal talalkozzik akik elvesztettek a remenyt meselje el a tortenetem, mert soha nem szabad feladni. …..van idom ujra kezdeni az eletet, es ujra is fogom, mert nem hagyom, hogy a multam legyozzon.:)”

Sajnos sok ehhez hasonló ügy nem kerül napvilágra, mivel az emberek félnek, és inkább elhallgatják, fizetnek és kínlódnak, mivel nem bíznak sem a rendőrségben, sem a rendszerben, nem hiszik, hogy az valóban segítséget tudna nyújtani. Jelen blogbejegyzésem arra szeretne biztatni minden kedves olvasót, hogy aki hasonló helyzetben van, vagy tud ilyen esetről, az, kérem, ossza meg velünk, és próbáljuk meg minél több emberrel megosztani tapasztalatainkat e téren, hogy együtt találjunk rá megoldást.

Az kell legyen a célunk, hogy támaszt, kiutat találjunk, és összetartó közösségként azok mögé álljunk, akik ártatlanul és félretájékoztatás miatt estek olyan emberek csapdájába, akik ilyen ügyekből élnek.

Nem tudom azt ígérni, hogy ha leírják nekem, akkor holnapra megoldódik minden probléma, de azt tudom, hogy ha összegyűjtjük ezeket az eseteket, és összefogva tálaljuk azt a hatóságoknak, akkor abban segíthetek, hogy többen meghallják és meghallgassák Önöket. Akkor talán elindulhat egy olyan mozgalom, amelynek eredményeként a fentiekhez hasonló „magánhitelezők” eltűnnek a környékünkről, és csökken azok száma, akik ilyen helyzetbe kerülnek.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 Hozzászólások