fbpx

Aláírták a csíkpálfalvi útra a kivitelezési szerződést

Aláírták a kivitelezési szerződést a Delnét, Pálfalvát és Csomortánt összekötő 123E jelzésű útszakasz felújítási munkálataira július 17-én, hétfőn a pálfalvi kultúrotthonban. A négy és fél kilométernyi szakasz korszerűsítésének értéke 5 235 200,99 lej (áfával), a kivitelezés magában foglalja a ballaszt leterítését 25 cm, illetve a kövezést 15 cm vastagságban, aszfaltréteg öntését, valamint sáncok, hidak, közlekedési táblák, mellékutak bejáratának rendezését, csatornatetők megemelését. A kivitelezési idő 12 hónap, a szavatossági idő pedig öt év. Hargita Megye Tanácsa saját költségvetéséből és kormányzati forrásból finanszírozza a felújítást.

A szerződés-aláíráson részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Csaba polgármester, helyi és megyei tanácsosok, valamint a megyei tanács illetékes munkatársai. Borboly Csaba elmondta, hogy „a mínusz végtelenből” hozták vissza a beruházást, az említett szakasz felújítása ugyanis már évekkel korábban elkezdődött, de mivel a megyei tanács a munkálatok során több akadályba is ütközött – például a korábbi kivitelező beperelte az intézményt, bár a megbízónak adtak igazat –, a munkálatok egy ideig álltak.

Nemcsak a munkálatok újrakezdésének örvendek, hanem annak is, hogy a jelenlegi kivitelező csíki, mert helyi embereknek ad munkát, tehát ez a beruházás munkahelyeket is jelent a környékbeli lakóknak – nyilatkozta az elöljáró.

Ferencz Csaba polgármester elmondta, rég várt időpont a szerződés aláírása és a munkálatok elkezdése. Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos szerint ez az útszakasz nemcsak a helybélieké, hanem a pünkösdi búcsú idején azon zarándokok tízezreié is, akik gyalog vagy autóval azon az útvonalon haladnak Csíksomlyó felé. Kifejezte bizalmát, hogy ez a felújítás hozzájárul ahhoz, hogy Csíkpálfalva község vonzó legyen a turistáknak. Salamon Zoltán megyei tanácsos elmesélte, hogy ismerősei közül többen az útfelújítás elhúzódása miatt odázták a Pálfalvára költözést, így bízik benne, hogy miután az elkészül, nem lesz több akadály az oda telepedés előtt. Becze István megyei tanácsos türelmet kért a lakosságtól, mondván, hogy a kivitelezés zajjal, porral jár.

A szerződést Borboly Csaba és a kivitelező cég képviselője, Hosszu Előd írta alá.

Az előző kivitelező, a Widia Kft. 2015. november 25-én beperelte a megyei tanácsot, azzal vádolva, hogy nem teljesítette a 2014. november 4-én megkötött 12/24020-as szerződésben foglalt kötelességeit, és 1 201 312 lejnyi összeg kifizetésére kérte. A Hargita Megyei Törvényszék azonban a megyei tanácsnak adott igazat, és elutasította a Widia Kft. panaszát tavaly szeptemberben. További nehézséget okozott, hogy tavaly év végén, miután alig sikerült kimozdítani a holtpontról a beruházást, a regionális fejlesztési minisztérium arról értesítette a megyei tanácsot, hogy leállítja a pénzösszegek folyósítását azokra a korszerűsítésekre, amelyek költségei meghaladják a büdzsében jóváhagyott keretet, köztük a csíkpálfalvi (123E) munkálatokat is.

Az út modernizálására vonatkozó műszaki terv aktualizált formáját konzultációra bocsátották a Facebookon, a lakosság által megfogalmazott észrevételek elérhetők a következő linken: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/750056428493141/.

Borboly Csaba és Ferencz Csaba polgármester közös élő bejelentkezése az alábbi linken tekinthető vissza:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1330481953665851/

Csíkszereda, 2017. július 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.