fbpx

Aláírták az egyházak képviselői a támogatási szerződéseket

A Hargita Megye Tanácsa által 2015-ben meghirdetett, egyházaknak szóló pályázatára 203 leadott dokumentáció érkezett, amelyből 148-at bíráltak el pozitívan. A nyertes pályázatok képviselőivel írták alá a támogatási szerződéseket a megye képviselői május 18-án, hétfőn a csíkszeredai megyeházán. A találkozón jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató, Lukács Levente tanácsos, valamint az egyházak részéről Tamás József püspök, Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes, Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes, Kántor Csaba esperes, Lőrinczi Lajos esperes és Simó Sándor esperes. A pályázatok elbírálásánál előző évekhez képest most pontrendszert vezettek be a még pontosabb kiértékelés céljából, a jelenlévők sikeresnek ítélték meg az elbírálást.

A találkozón Borboly Csaba az egyházak segítségét kérte a közösségek, szülők mentalitásának módosításához a szakoktatással kapcsolatban, beszélgetéseket kezdeményezne a pedagógusok, az egyház illetve a vállalati szféra képviselőivel. Szó esett a tanács kezdeményezéseiről a gyerekek román nyelvű tanításával kapcsolatosan is, hiszen az ország hivatalos nyelvének ismerete nélkül egyre nehezebbé válik a munkavállalás. A megyeelnök felhívta az egyház képviselőinek figyelmét a nemrég meghirdetett műemlékvédelmi pályázatokra is.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a felekezeteknek a hívek számával arányosan osztották el a rendelkezésre álló pénzkeretet: 65 százalékban a római katolikus (2 247 000 lej), 14 százalékban a református (477 000 lej), 10 százalékban az unitárius (336 000 lej), 11 százalékban pedig az ortodox (370 000 lej) egyház részesült a támogatásban. Ez évben is két típusú támogatás volt: az egyházi együttműködési programban és az egyházi tulajdonú ingatlanok felújítására-építésére.

Csíkszereda, 2015. május 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.