fbpx

Alakuló ülést tartott a Hargita-hegység-munkacsoport

Az érintett önkormányzatok, szakhatóságok, tulajdonosok képviselőinek részvételével munkacsoport alakult a Hargita-hegység egységes övezeti tervének kidolgozására. Az alakuló ülést december 12-én, hétfőn tartották a csíkszeredai megyeházán, amelyen egy megfelelő értékelő tanulmány elkészítéséhez és a környezetvédelmi jelentés kibocsátásához szükséges lépésekről tanácskoztak. A résztvevőket köszöntötte Borboly Csaba, az egységes övezeti tervet szorgalmazó Hargita Megye Tanácsa elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy sikerül minél hamarabb elfogadni a tervet.

– Nyolc éve kínlódunk ezzel a projekttel, amelyet 2008 őszén, Homoródfürdőn indítottunk el. Remélem, minél hamarabb elfogadják a tervet, mert azáltal az érintett települések, közbirtokosságok és más tulajdonosok tudnak dolgozni, fejleszteni területükön, pályáztatni, fejleszteni, közös célokat elérni. 21 közigazgatási egység lesz a haszonélvezője ennek. Olyan döntésekre kell lehetőséget biztosítani, amelyek tekintettel vannak a természetre és az értékek megőrzésére – fogalmazott a megyeelnök.

Hargita megye fejlesztési stratégiája szellemében Hargita Megye Tanácsának kifejezett szándéka a különleges vonzáskörű turisztikai zónák fejlesztése. Ahhoz, hogy ez egységes keretben valósulhasson meg, a megyei tanács megrendelte a hegység rendezési tervét, melynek célja a hegység területének elemzése, amellyel biztosítja annak fenntartható fejlődését és egy sajátos turisztikai csomag létrehozását. A rendezési terv szigorú betartásával olyan jogi keretet szeretnének létrehozni, amely megállítja az illegális tevékenységeket, melyek máris jelentős károkat okoztak a hegységben, csökkentve ezzel turisztikai vonzerejét. A terv által ellenőrizhetők a fejlesztések, és a későbbiekben minden befektetés, a rendezési terv előírásaira és szabályaira alapozva, az érintett települések közös fejlődését biztosítaná.

A Hargita-hegység fejlesztéséről tájékozódhatnak a http://hargitahegyseg.ro/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2016. december 12.

 665 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás