fbpx

Aszfaltutat szeretnének Nagykedében és Kiskede felé is

 Nagykedei és kiskedei gazdákkal egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Kolumbán Dávid Keresztúr térségi megyei tanácsos február 15-én, szerdán délután a helyszínen. Házigazdaként Simó Béla keresztúri tanácsos látta vendégül a feleket. A megbeszélésen továbbá jelen volt Péter Zoltán, Siménfalva község polgármestere, amelyhez közigazgatásilag Nagykede tartozik, valamint több nagykedei gazda: Fekete Albert és fiai, Székely Ferenc, Székely László, ifj. Vári Albert, Takács Zoltán, valamint a kiskedei gazdák közül Dobos Albert, Dobos István és Lukács Lehel.

A megbeszélésen abban született elvi döntés, hogy Siménfalva Hargita Megye Tanácsa online felületén igénylést nyújt be tervezésre, a 38 és 38A községi utak aszfaltozására, illetve a község által a vonatkozó tervek elkészítésére. A terv elkészítése után az Országos Helyi Fejlesztési Programban (PNDL) nyújt be kérelmet a község, és abban bíznak, hogy ezt a pályázatot sikerre lehet vinni Bukarestben. Ha esetleg mégsem sikerül, akkor az a javaslat fogalmazódott meg, hogy a megyei tanács ¾ és a község ¼ részben, közös erőfeszítéssel fog neki egy akár 2-3 éves együttműködésnek a megépítés finanszírozására, saját erőből.

A megbeszélésen szó esett arról is, hogy Siménfalva önkormányzatának sürgősen döntést kell hoznia ahhoz, hogy a csehétfalvi vízrendszert lehessen átadni tulajdonba a községnek a megyei tanácstól, mivel a Kisvíz programból megépült részekkel együtt kell az egészet üzembe helyezni, ami már közel két éve várt pillanat. Ugyancsak szó esett a rugonfalvi vízrendszer bővítéséről, amelynek tekintetében a munkálatok elindítását vállalta a tavasz folyamán a község polgármestere, amelyhez ugyancsak támogatást adott a megyei tanács.

A felek abban maradtak, hogy márciusban egy másik gazdánál fognak újból találkozni. Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy Hargita Megye Tanácsának továbbra is prioritás a kistelepülések segítése a fennmaradásban, a Kisfalu program által, de fontos, hogy a települések is vállalják az erőfeszítést, akár az illető települések lakói, hisz kalákában minden könnyebb.

Csíkszereda, 2017. február 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.