fbpx

Hargita megye az uniós csatlakozás nyertese

A Hargita Megye Tanácsa és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség közti jó együttműködésről beszélt Simion Crețu, az ügynökség vezérigazgatója február 14-én a csíkszeredai megyeházán a megyei tanács munkatársainak. Kiválónak nevezte a kapcsolatot, amelynek eredményeképpen a 2007–2013 finanszírozási időszakban számos európai uniós projektet bonyolítottak le a megyében az ügynökségen keresztül, a megyei irodájuk közreműködésével. Csak a Regionális Operatív Programban mintegy százmillió eurót sikerült lehívni a megyében, mutatott rá a vezérigazgató. (Emellett más programokban is tízmilliós nagyságrendű pályázatok voltak, például a hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését célzó projekt.) Simion Crețu kitért arra, hogy tíz éve csatlakozott Románia az Európai Unióhoz, ami rengeteg támogatási forrás elérését tette lehetővé. „Sokan mondják, hogy jobban éltünk Ceaușescu idejében, azoknak azt javaslom, tegyenek egy próbát, holnaptól éljenek úgy, mint annak idején: hideg lakásban, üzemanyag- és élelmiszerhiányban” – jegyezte meg a vezérigazgató.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatta az ügynökség Hargita megyei munkatársainak munkáját, akik napi szinten nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályázás és a tájékoztatás megfelelő módon történjen. „Ezért is fontos, hogy a megyeházán kirendeltséget működtet a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség, mert az EU-s források lehívására készen kell állni. Míg az előző támogatási időszakban uniós pályázatok terén Hargita megye első volt a szabadon megpályázható és nem városoknak vagy megyéknek címzett pénzek tekintetében, addig az új periódusban le vagyunk maradva, Hargita Megye Tanácsának nincs még egyetlen leadott pályázata sem” – mondta el a megyeelnök arra kérve kollégáit, változtassanak ezen, mert be kell hozni a hátrányt. Ha ez nem sikerül, akkor belső korrekciós döntéseket meghozatalára van szükség, hogy Hargita Megye Tanácsa ne legyen a 2014–2020-as támogatási periódus Regionális Operatív Programjának vesztese, tette hozzá.

Borboly Csaba azt is elmondta munkatársainak, hogy a hivatal megerősített munkaközösségének feszített tempóban kell dolgoznia, teljesítményorientáltabb kiszolgálást és megyeszervezést kell végeznie. Ehhez a megyei tanács vezetése igyekszik biztosítani a megfelelő feltételeket az alkalmazottaknak. „A feladatok megoldása számszerűségének, követésének, illetve az intézményen belüli összedolgozásnak magasabb szintre kell kerülnie, hogy akár a korábbi ötnapos határidő helyett a kollégák képesek legyenek három nap alatt elvégezni a feladatokat, illetve az ügyek megoldása érdekében Bukarestbe vagy máshova utazni” – fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2017. február 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.