fbpx

Átvették az oklevelet a sajtkészítők

Újabb 26 sajtkészítő vizsgázott sikeresen a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete által szervezett sajtkészítő tanfolyam befejeztével. A Tanügyminisztérium és a Munkaügyi Minisztérium által kiállított oklevéllel dolgozhatnak tejfeldolgozókban, de indíthatnak saját vállalkozást is a résztvevők. Sokan közülük csak saját családjuk számára készítenek minőségi élelmiszert, de vannak, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy az eddig készített mennyiséget kibővítsék és piacon is értékesítsék sajtjaikat.

– 2009 óta több mint kétszázan végeztek sajtkészítő tanfolyamot a Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében, sokan közülük rendszeresen részt vesznek a Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán, de vannak, akik termékeikkel külföldre is eljutnak. Több család számára ma már biztos megélhetést nyújt a szarvasmarha-tenyésztés és a sajtkészítés, sokan vannak, akik kialakult vásárlói körrel rendelkeznek, számtalan féle kézműves sajtot készítenek – mondta el Márton István, az egyesület vezetője az oklevelek kiosztása előtt.

Gratulált a résztvevőknek Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Szerinte nagyon fontos lépés a piacra jutás érdekében az, hogy szakképesítéssel rendelkezzen egy termelő. Az Európai Bizottság mezőgazdasággal foglalkozó szakemberei szerint a nagy léptékű élelmiszerelőállítás helyett a kis családi vállalkozásokat kell segíteni, erősíteni, támogatni. Éppen ezért várhatóan 2021 után ők lesznek azok, akik támogatásban fognak részesülni, vagyis a sajtkészítő oklevéllel rendelkező, minőségi terméket előállító gazdáknak nagyobb esélyei lesznek termékeikkel megjelenni a külföldi piacon is.

Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a támogatásért és reményét fejezte ki, hogy a falugazdász hálózat és a Sapientia EMTE csíkszeredai karaival közösen sikerül kialakítani egy korszerű minőségellenőrzési rendszert. Erre nagy szüksége van a Székely termék mozgalom minden tagjának, hiszen csak a jó minőségű, bizonyítható eredetű és helyi alapanyagokból előállított termékek jelenthetik hosszú távon a Székely termék garanciáját.

A Székely termékekről bővebben itt olvashatnak:

http://www.szekelytermek.ro/

Az eseményről még több fotó és videó az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/2255581427822561

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2337022756613777/

Csíkszereda, 2019. augusztus 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.