fbpx

Elszállították a hárombocsos medvét a Szent Anna–tó környékéről

A kétbocsos medve elszállítását követően augusztus 12-én, hétfőn ugyancsak elszállítottak egy anyamedvét három bocsával a zernyesti medverezervátumba. Ezzel a lépéssel a Szent Anna-tó és környéke biztonságosabb lehet.

Az akció annak a képzésnek a segítségével is valósulhatott meg, amelyet április 3-án Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási Munkacsoportjának ajánlására a brassói Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) szakembere tartott mintegy húsz Hargita megyei vadgazdálkodási szakembernek a megyeházán. A képzés résztvevői többek között a medve elkábításának és befogásának módszereivel ismerkedhettek.

Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa augusztusi ülésén csaknem 90 ezer lejt hagyott jóvá a Pogány-havas Kistérségi Társulás fiókjának, amely többek között a Csíki-medence medvepopulációjának felmérésével is foglalkozik.

A megyei tanács Elemző Csoportjának frissített jelentése a medvekérdésben és a vadállatok okozta károk kapcsán Hargita megyében most már online is olvasható. A jelentés magában foglalja a Tájgazdálkodási munkacsoport álláspontját is:

http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2019/08/Medve-jelentes_2019-fedolap.pdf

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint, amíg a kormány a medvekérdésben késik a valós megoldások gyakorlatba ültetésével, addig Hargita megyében minden érintett fél bevonásával fenntartható stratégiát kell kidolgozni, ezt a célt szolgálja a munkacsoport tevékenysége is. Mindezek mellett a megyei tanács elnöke örömét fejezte ki, hogy idén is indít a gödöllői Szent István Egyetem vadgazda mérnöki mesterképzést Csíkszeredában.

– Bátorítok mindenkit, hogy éljenek, ezzel a továbbtanulási lehetőséggel. Egyre gyakrabban, és egyre többen a saját bőrünkön, kárunkon tapasztaljuk meg, hogy Románia nem tud felelősen lépni a vadgazdálkodás témakörében, és nem tudja megvédeni állampolgárait, ezért folyamatos veszélynek vagyunk kitéve. Ezért is kiemelten fontos, hogy a térségben jól képzett szakembereink és utánpótlásuk is legyen – tette hozzá Borboly Csaba.

A szükséges dokumentumok listája és további információk a képzéssel kapcsolatban a www.pahru.ro honlapon érhető el. Részletes tájékoztatás kérhető Szabó Varga Katalintól a vargakat@gmail.com e-mailcímen vagy a 0742-313410-es telefonszámon.

Csíkszereda, 2019. augusztus 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.