fbpx

Az adminisztratív terhek csökkentése a cél

Az önkormányzati fejlesztési társulások alapító okiratát, működését szabályozó 2008/855-ös számú kormányhatározat módosításánál figyelembe vették Hargita Megye Tanácsa javaslatait, amelyek előkészítésénél az intézmény a Harvíz Rt. véleményére is alapozott. Erről a Környezetvédelmi és Klímaváltozási Minisztérium értesítette a megyei tanácsot a napokban. A módosításról szóló határozat még elfogadás előtt áll. A javaslatok alapján kötelezővé vált, hogy az önkormányzati fejlesztési társulások, esetünkben a Hargita Víz társulás közgyűlésében az önkormányzatokat a polgármesterek, illetve a megyeelnök képviseljék (eddig ez csak ajánlás volt). A 20. cikkelybe bekerült egy új bekezdés, amely szerint a fent felsorolt elöljárók levélben vagy egy meghatalmazott személy által is szavazhatnak a testületben. Ugyanakkor törölték a határozatból azt a rendelkezést, amely az összes tag jóváhagyásának feltételéhez kötötte új tag felvételét.

– Ismét bebizonyosodott, hogy Hargita Megye Tanácsánál és partnereinél nem politikai, hanem szakmai alapon születnek a kormányhoz vagy egyes minisztériumokhoz benyújtott törvényjavaslatok – nyilatkozta ennek kapcsán Borboly Csaba megyeelnök. – A bonyolult jogszabályok egyszerűsítésére törekszünk, hiszen ezek növelik az adminisztratív költségeket és csökkentik a hatékonyságot. Ezúttal ebben a folyamatban számít az, hogy az RMDSZ a kormány tagja, és hogy a környezetvédelmi tárcát Korodi Attila vezeti. Rendszeresen kérni szoktuk az érintett célcsoportoktól egy-egy törvény vagy törvényjavaslat véleményezését, és ezúton köszönöm mindazoknak, akik hozzájárultak az önkormányzati fejlesztési társulásokra vonatkozó határozat módosításához. Bízom benne, hogy ezentúl is segítenek mindazok, akiket felkérünk javaslattételre.

Folytatódnak a konzultációk

Hargita Megye Tanácsa jogszabály-módosító javaslatai, ha célt érnek, országos hatásúak, és nem ez az első eset, hogy sikerül változtatásra bírni a törvényhozókat, illetve kormányzati szereplőket. A megyei tanács a jövőben még több konzultációra nyújt lehetőséget, egyebek mellett a Székelyföldi Akadémia honlapján: www.szekelyfoldiakademia.ro

Csíkszereda, 2014. június 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.