fbpx

Borboly Csaba kérése nyomán hárommillió forint érkezik székely kapuk felújítására

Folytatódik a régi székely kapuk felújítása Hargita megyében a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület és Hargita Megye Tanácsa együttműködése révén. Ehhez hárommillió forinttal járul hozzá a magyarországi Bethlen Gábor Alap a Kőlik pályázata nyomán. Borboly Csaba megyeelnök idén márciusban Csíkszeredában találkozott Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral, és kérte a magyar kormány támogatását az egyesület székelykapu-mentő tevékenységéhez, a magyar kormány képviselője pedig nyitott volt erre. Az elnyert összegből öt műemlék székely kaput újítanak fel: a csíkmenasági Adorján-kúriáét, a csíkszentgyörgyi Gál Sándor, valamint Márton Ferenc kapuját, Csíkszentkirályon a Nagy Benedek portáján lévő Bethlenfalvi-kaput, továbbá az oklándi unitárius parókia kapuját.

– Már évek óta hangoztatom, hogy közösségünk érdekében tettekre van szükség, kitartó munkára, és ilyen munkát végez Kovács Piroska, a Kőlik egyesület alapítója, akinek értékmentő tevékenységét nem véletlenül ismerték el Europa Nostra Nagydíjjal 2012-ben. Munkára, felelősségvállalásra van szükségünk, és ehhez hazai és magyarországi partnereket kell szereznünk – nyilatkozta Borboly Csaba a nyertes pályázat hírére reagálva. Hozzátette: – A székely kapu identitásunk része, a magyar és az európai kultúra felbecsülhetetlen értékű kincse, így mi sem természetesebb, hogy Magyarország is felkarolja megmentésük ügyét. Számítunk a további anyaországi segítségre, hiszen székely kapuk nélkül szegényebb lenne az egyetemes magyar kultúra, szegényebb lenne Európa.

Az Europa Nostra kulturális örökségvédelmi díját a máréfalvi Kovács Piroskának 2012-ben ítélték oda kiemelkedő egyéni vagy közösségi teljesítmény kategóriában, Hargita Megye Tanácsa felterjesztése nyomán. A felterjesztés P. Buzogány Árpád történész munkáján alapult, ezenkívül ajánlólevelet írt Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, Pozsony Ferenc, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének professzora, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke, valamint Kovács József, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet vezetője. P. Buzogány Árpád így ír Kovács Piroskáról: „Kovács Piroska nyugalmazott tanár, népművelő, néprajzi gyűjtő helyismerettel, történelemmel, néprajzzal kapcsolatos gyűjtőmunkát végzett, melynek eredményét több önálló kiadványban jelentette meg. A székely kapuk udvarhelyszéki kataszterét összeállította, a régi kapuk megmentését, helyreállítását szorgalmazta és ennek hatására megyei program indult be. Tájházat alapított szülőfalujában, annak folyamatos programjai elsősorban az értékmentést szolgálják, illetve a fiatalokat megismertetik a hagyományos mesterségekkel (pl. kapufaragás). Sokoldalú munkásságát több helyi, megyei és romániai díjjal ismerték el.” (Bővebb információt Kovács Piroska munkásságáról, az Europa Nostra Díjról, illetve Hargita Megye Tanácsa székelykapu-programjáról a http://szekelykapu.hargitamegye.ro/ címen találnak.)

 Csíkszereda, 2014. június 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.