fbpx

Az áfavisszaosztásból kaptak támogatást Hargita megyei települések

Felsőboldogfalván tartott rendkívüli tanácsülést Hargita Megye Tanácsa november 18-án, szerdán. A döntéshozó testület az áfavisszaosztásból szavazott meg támogatást a különböző településeknek, Felsőboldogfalva 100 ezer lejt kapott járdák kialakítására.

Borboly Csaba elnök az ülés elején elmondta: a keveset úgy kellett elosztani, hogy oda kerüljön pénz, ahol a legnagyobb szükség van rá. Felsőboldogfalva az a község, ahol több iskola, óvoda, kultúrotthon, templom és közösségi tér van, ezért itt a problémák megoldása is körülményesebb, tette hozzá. Mint kifejtette: nem csupán a lakosok száma szerinti könyvelés számít, hanem az egymásra figyelés is, a kistelepüléseken is élhető körülményeket kell biztosítani. A megyei tanács azért van, hogy egyensúlyozza a csupán adatokra alapozó bukaresti döntéseket, fejtette ki a megyeelnök. Az áfavisszaosztásból Felsőboldogfalva községnek 100 ezer lejt szavaztak meg járdák kialakítására.

Sándor József polgármester miután köszöntötte a községben a megyei tanács testületét, a támogatás kapcsán annak adott hangot, hogy meg kell őriznünk településeinket, esélyt adva a letelepedni vágyóknak, illetve az elszármazottaknak a hazatérésre. Örvendetesnek nevezte, hogy az utolsó népszámlálás adatai szerint gyarapodott a község.

A megyei tanács költségvetés-módosítást szavazott meg, az átcsoportosításokra uniós pályázatok önrészének finanszírozása miatt volt szükség, illetve 8000 lejt nyert pályázaton a szárhegyi kulturális központ, valamint a tibodi út munkálataira és a Székelyudvarhelyen épülő inkubátorház projektjére utaltak ki pénzt.

Az áfavisszaosztásból a településeknek odaítélt összegek kapcsán Borboly Csaba megköszönte a politikai frakcióknak a javaslatokat.

Az áfavisszaosztásból közel 4 400 000 lejt osztott ki a településeknek a megyei tanács, főként közösségi épületek, terek fejlesztésére. Prioritásként kezelték a tanintézeteket, a tűzoltó alakulatok felszerelését, a közbiztonsági problémák megoldását, számolt be Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Útjavításokra több mint 3 100 000 lejt kiosztását szavazta meg a döntéshozó testület az áfavisszaosztásból. Gyimesközéplok a 100 ezer lejt, Kászon 62 ezer lejt, Szépvíz 100 ezer lejt, Tusnád 100 ezer lejt, Románandrásfalva 300 ezer lejt, Lövéte 100 ezer lejt, Székelykeresztúr 300 ezer lejt, Gyergyóditró 300 ezer lejt, Gyergyóremete közel 976 ezer lejt, Gyergyócsomafalva 242 ezer lejt, Gyergyószárhegy 150 ezer lejt, Gyergyóújfalu 150 ezer lejt, Galócás 150 ezer lejt, Gyergyóvárhegy közel 99 ezer lejt kapott.

Felsőboldogfalva, 2015. november 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.