fbpx

Az egészségügyi és a tanügyminisztérium közös rendelete a tanintézmények működésére vonatkozó új szabályokról

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) csütörtökön arról határozott, hogy az iskolák nyitva tartását már nem teszik függővé az egyes településeken mért koronavírus-fertőzési rátától.

Péntek este egészségügyi és a tanügyminisztérium közös rendeletbe foglalta az október 4-től hatályba lépő új szabályokat, amely megjelent már a Hivatalos Közlönyben.

A rendelet szerint a személyes jelenléttel járó oktatást két esetben lehet felfüggeszteni 14 napra:

  • egy osztályban/csoportban akkor, ha a közösségben koronavírus-fertőzést igazolnak,
  • a teljes tanintézményben pedig akkor, ha az osztályok/csoportok fele online tanrendre tért át koronavírusos megbetegedések miatt.

A tanintézmények teljes bezárásáról a megyei vészhelyzeti bizottság dönt az intézmény vezetőségének javaslatára, a megyei tanfelügyelőség és a helyileg illetékes közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

Amennyiben egy osztályban/csoportban fertőzést igazolnak, a 8. napon visszatérhetnek a padokba azok a gyermekek, akik 24 óránál nem régebbi  negatív koronavírustesztet mutatnak fel ( antigén gyorsteszt vagy PCR teszt). Akik nem tesztelik magukat, azok 14. napig otthonról, online tanulnak. A legalább 10 napja teljes körűen beoltott, valamint a legalább két hete, de nem több mint 180 napja koronavírusból kigyógyult 7. és 8. osztályos, valamint a középiskolás tanulók a 8. napon visszatérhetnek negatív koronavírusteszt eredménye nélkül.

A kollégiumokba való elhelyezéskor elsőbbséget élveznek az oltott diákok, a zöld bizonyítvánnyal rendelkezők, illetve azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a betegségen.

A tanügyi alkalmazott koronavírus-fertőzése esetén a tanintézmény vezetősége és a közegészségügyi igazgatóság dönt az alkalmazandó intézkedésekről.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.