fbpx

Az egyházi levéltárak karbantartását támogatná a megyei tanács

Az erdélyi magyar történelmi egyházak Hargita megyei képviselőivel találkozott szeptember 19-én, pénteken Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Lukács Levente, a megyei tanács egyházakkal való kapcsolatok osztályának vezetője. A találkozón jelen volt Tamás József katolikus segédpüspök, Mátyás Károly és Portik-Hegyi Kelemen katolikus főesperes, Kántor Csaba református püspökhelyettes, valamint Simó Sándor és Lőrinczi Lajos unitárius esperes. Borboly Csaba közölte a jelenlévőkkel, hogy a találkozó célja elsősorban az oktatás ügyének a megtárgyalása, ezen belül is kiemelt szereppel bír a szakoktatás népszerűsítése, ebben pedig az egyházak is sokat segíthetnek. Mint ismeretes, Hargita megyében ettől a tanévtől kezdődően 25 szakiskolai osztály indulhatott, ebben az egyház képviselőinek meggyőző ereje is nagy szerepet játszott.

– Jelen pillanatban a fiatalok elvándorlása a legnagyobb probléma, amivel a megyében szembe kell néznünk. Kevesen kapnak munkát a szakmájukban, illetve kevesen vannak azok, akik valóban kitanulnak valamilyen szakmát. A papjainknak nagy szerepe van a szülők meggyőzésében arra vonatkozóan, hogy nem kell feltétlenül egyetemre járnia a gyereknek ahhoz, hogy sikeres legyen az életben – fejtette ki a megyei tanács elnöke a találkozón.

A megbeszélésen több lehetséges módja is felmerült a fiatalok itthon marasztalásának. Nagyon sok faluban üresen állnak egyházi, illetve magántulajdonban lévő házak, egyre több a megműveletlen terület, miközben sokan azért vándorolnak el, hogy telekre és házra pénzt gyűjtsenek. Ha ezeket a kihasználatlan ingatlanokat a fiatalok rendelkezésére bocsátanák, akkor azzal segítenék megkapaszkodásukat – értettek egyet a résztvevők az egyeztetésen.

Borboly Csaba a megyei tanács Kisfalu programját is lehetséges megoldásként vetette fel, ennek segítségével ugyanis arra törekszenek, hogy az elszigetelt településeken azokat a körülményeket teremtsék meg, amelyeket a nagyközségekben, illetve a városokban élők élveznek.

Az egyházak képviselői felvetették annak a lehetőségét, hogy a szakoktatás népszerűsítésének ügyében a tanfelügyelőség, a lelkészek, valamint a magánvállalkozók egyeztessenek, találkozót szervezzenek, hiszen előbbi kettő tudja igazán, hogy milyen igényeik és terveik vannak a diákoknak és a szülőknek, utóbbiak pedig a piaci szükségleteket ismerik.

Az elvándorlás mérséklése egyébként szintén fontos téma volt a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (RMKDM) országos vezetőségi fórumán Maksán, 2014. szeptember 18-án. Borboly Csaba Gyakorlati módszerek körvonalazása a romániai magyarság elvándorlásának a megakadályozására címmel tartott előadást, amelynek szerkesztett változata elérhető a következő linken: http://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2014/09/Maksa-2014szept181.pdf

A megbeszélés végén szóba került az egyházi levéltárak ügye is. Hargita Megye Tanácsa támogatja azok renoválását, hiszen fontos a történelmi jelentőségű, kutatást elősegítő egyházi iratok szakszerű tárolása. Az erre szánt összegről várhatóan a következő megyei tanácsi ülésen döntenek.

Csíkszereda, 2014. szeptember 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.