fbpx

Az elmúlt 12 évben közel 68 millió lejt biztosított a történelmi egyházaknak Hargita Megye Tanácsa

Borboly Csaba: a hitből fakadó remény és szeretet mindig átsegít a nehézségeken, a szórványban lévő közösségeket is együttműködésre hívjuk!

A többéves hagyományhoz híven január 11-én, szerdán Hargita Megye Tanácsa és a megye történelmi egyházainak vezetői közös évértékelő ünnepségen ismertették az elmúlt 12 év nagy egyházi megvalósításait, kiemelve a 2022-es évet és az idei év terveit.

Az eseményen részt vett: Soltész Miklós, Magyarország Kormányának egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Kovács Gergely érsek, Kolumbán Vilmos József református püspökhelyettes, András Benedek unitárius püspökhelyettes és Hargita megye történelmi egyházainak elöljárói.

https://fb.watch/h_xygbR152/

Hargita Megye Tanácsa 2008-2022 között több mint 68 millió lejjel támogatta a történelmi egyházakat a különböző programok és pályázatok, finanszírozási lehetőségek által. Egyházegyüttműködési pályázatok által 2010-2022 között, összesen 239 pályázatot sikerült támogatni 1,6 millió lej értékben. Hargita Megye Tanácsa Egyháztámogatási programja révén 2008-2022 között, összesen 272 egyházközösséget tudott támogatni, összesen közel 48 millió lej értékben. A helyi önkormányzatokon keresztül leosztott összegeket tekintve, 2011-2022 között 4,9 millió lejjel sikerült támogatni egyházi projekteket. A nem klerikális személyzet javadalmazását Hargita Megye Tanácsa 2010-2022 között 5,7 millió lejjel támogatta. Hargita Megye Tanácsa műemlékvédelmi programja révén 2008-2022 között, 269 pályázatot támogatott, közel 7,3 millió lej értékben.

https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/pfbid0iLTmYqVV6V8kKfMYm4MctRkSjS2JDRkkKxPj7Qtj4JYApa7j41Sk9zrPaJnTVBErl

Zonda Erika, a megyei tanács Programok és projektek vezérigazgatóságának vezetője kifejtette, sikeres évet tudhatnak maguk mögött, a nehézségek ellenére, hiszen a szükséges támogatást biztosítani tudta az intézmény. Mint mondta, a mai ünnepségen nemcsak a tavalyi évet, hanem az intézmény 12 éves munkáját is ismertetik egy rövid beszámoló keretében.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke ünnepi beszédében kitért arra, hogy a januári értékelő esemény nemcsak arra jó alkalom, hogy az elmúlt évet összegezzék, hanem arra, is, hogy az elkövetkezendő tíz évet is előre vetítsék.

– A 2020-2030-as időszakot figyelembe véve elmondható, hogy idén a szükséges stratégiai tervezést már indítani kell erre az időszakra mondta az alelnök, hozzá téve, a népszámlálás összesített adatait figyelembe véve, a legfontosabb teendő, feladat, hogy megmutassuk azt a képet, amelyet szülőföldünkből, a tündérkertből a következő húsz évben ki akarunk építeni, meg tudunk teremteni, hogy vonzóvá tegyük minden magyar számára. Nekünk, erdélyi embereknek szükségünk van a magas hegycsúcsokra, szükségünk van az erős vizuális élményekre, ami a jövőképet jelenti, de szükségünk van arra is, hogy legyünk kompromisszumkészek, de sose feledjük el és sose adjuk fel a nagy álmokat. Jövőnk megmaradásáért dolgozunk.  Mi, erdélyiek mind a tervezésben és mind az építkezésben Magyarország nemzeti kormányára is számíthatunk – fejtette ki Bíró Barna Botond.

Soltész Miklós államtitkár, beszédében a 2022-es időszakot felvázolva kitért a szomszédban tomboló háborúra, ugyanakkor a nemrég elhunyt XVI. Benedek pápáról is megemlékezett.

– Az elmúlt év szomorú történései miatt se adjuk fel, megújult erővel álljunk neki az előttünk álló helyzeteknek! Hargita megyében életet és jövőt látok. Mindenkit arra biztatok, hogy igenis álljunk ki ebben a korban kőkeményen, és akkor túl fogjuk élni. A kétezer éves krisztusi tanítást mi felvállaljuk, az a feladatunk, hogy megóvjuk fiataljainkat, visszaadjuk az erőt azoknak, akik keresztényként élik mindennapjaikat Nyugat-Európában, számítanak ránk. Magyarország Kormánya részéről további támogatásra számíthatnak a történelmi egyházak, a tavaly igényelt támogatások is eljutnak mindenkihez – fejtett ki az államtitkár.

Kovács Gergely érsek elmondta, hogy a változás érdekében gyakran elfelejtjük, hogy az az elsődleges, hogy valamit tenni kell.

– Mint mondta, legyen bennünk kitartás és türelem, tegyünk meg mindent a békéért és a változásért, ez jövőnk záloga.

Kolumbán Vilmos József református püspökhelyettes újévi gondolataiban kifejtette, hogy a hazai, magyar keresztény közösségek kitartanak a hit mellett, úgy kell tekinteni az újévre, mint az összefogás évére. Hozzátette, eljött az idő, hogy tisztán lássunk, tisztán gondolkodjunk, legyünk mi is olyan helyzetben, hogy mi is tanítsunk kitartásunkkal másokat.

András Benedek unitárius püspökhelyettes kitért arra, hogy 455 évvel ezelőtt Tordán ezekben a napokban elfogadták a vallásszabadsági törvényt, január 13-át a magyar kormány a vallásszabadság napjává nyilvánított. Kiemelte, hogy olyan támogatás, amilyen Hargita megyében van, nem létezik egész Erdélyben, a magyar kormány támogatása nélkül pedig mind kevesebbek lennénk.

Borboly Csaba, elnök mindamellett, hogy bemutatta az elmúlt 12 év eredményeit, hozzátette, hogy a kereszténység nemzetmegtartó erő.

–          Európát, ebben a nehéz helyzetben csak a keresztény hit mentheti meg, mint ahogy a magyarság is ennek köszönheti évezredes fennmaradását. Nekünk felelősségünk, hogy értékeinket gyermekeinknek továbbadjuk! Minden évben jelentős összegekkel támogatjuk az egyházakat, programok szervezését, ravatalozók építését, beruházások kivitelezését, kiemelten a műemlék épületek megőrzését az utókor számára, idén folytatjuk a közös munkát. A hitből fakadó remény és szeretet mindig átsegít a nehézségeken, a szórványban lévő közösségeket is együttműködésre hívjuk! – emelte ki a megyei tanács elnöke.

Az ünnepi műsor elején a Csíksomlyói Kegytemplom Kórusa emelte az esemény hangulatát.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.