fbpx

A kitartó munka eredményeképpen még több emberi életet tudunk megmenteni

Azt mondtuk 2020-ban, hogy olyan megyét építünk, amely biztonságot nyújt lakosainak. Ezért továbbra is téglát téglára rakunk, hogy Hargita megye minden lakosa kiváló egészségügyi ellátásban részesüljön itthon. Amennyiben mégis komplexebb beavatkozásra van szükség egy távolabbi egységben, olyan megoldást biztosítunk, amely csökkenti az élet megmentéséhez szükséges, nagyon értékes időt.

A helikopter-leszállópálya által a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház korszerű lehetőséget biztosít az egészségügyi intézmények közötti közlekedésre és a betegek szállítására. A leszállópályát a Román Polgári Légiközlekedési Hatóság ellenőrizte és minősítette. A beruházást az ABC Development Aviation cég valósította meg, úgy hogy a betegek szállítási szempontjából a helikopter olyan engedélyezett helyen tudjon leszállni, ahol ez semmilyen módon nem veszélyeztet senkit. Felszerelését a gyártók tervei, előírásai és utasításai szerint alakították ki. Minden elektromos berendezést beállítottak, kalibráltak, ellenőriztek és teszteltek a Román Belügyminisztérium Légiközlekedési Főfelügyelősége által vezényelt, a marosvásárhelyi SMURD helikopterrel végrehajtott repüléssel.

A helikopterek által végrehajtott küldetések három kategóriába sorolhatók: elsődleges küldetések, amelyeket közvetlenül a baleset helyszínén hajtanak végre, ahonnan a súlyos állapotban lévő betegeket veszik fel; másodlagos küldetések, amelyek a betegek egyik kórházi egységből a másikba történő szállításából állnak; és speciális küldetések, amelyek a szervek szállítását jelentik. A kórháznál a helikopterekkel való szállítást akkor veszik igénybe, amikor egy súlyosabb sürgősségi eset valamilyen szinten meghaladja a Hargita megyei kórház kompetenciáját, és a szakemberek jobbnak látják átadni a kezelést egy egyetemi egységnek. A helikopterekkel való betegek szállításának ideje jelentősen lecsökken egy 2-3 órás autóúthoz viszonyítva, légi úton mindössze 20 perc az érkezési idő, ami sok esetben életmentő lehet.

A csíkszeredai kórháznál 24 órában fog üzemelni majd a leszállópálya, hogy akár éjszaka is le- és felszállhassanak a helikopterek. A kórház saját önkéntes tűzoltósági egysége lett kiképezve a leszállópálya üzemeltetésére, valamint további 5 embernek folyamatban van a betanítása.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház udvarán kialakított leszálló több mint 1,1 millió lej értékű beruházás. Nem túlzás azt mondani, hogy ez egy életmentő beruházás volt. Mint ahogy minden, ami az egészségügyi szolgáltatások minőségét javítja.

Ahogy mondani szoktam, ott lehet észrevenni, hogy javultak az egészségügyi szolgáltatások, hogy már nem jár naponta a helikopter. Még van, aki emlékszik, hogy elég gyakran volt helikopterre szükség, amely a focipályán volt kénytelen leszállni. A beruházások mellett, egyre vonzóbb kórházunk és folyamatosan érkeznek a képzett szakemberek. Itthon tudunk gyógyítani!

Életmentő beruházás volt, ez közel kétéves kitartó munka eredménye. Súlyos és kritikus állapotban lévő betegek szállítási ideje jelentősen csökken.

Életmenő beruházás, amely azt kell, hogy mondjam hamarabb is elkészülhetett volna. Az előző, felületes koordináció miatt sajnos elúszott az európai uniós finanszírozás. A helikopter-leszállópálya teljes egészében Hargita Megye Tanácsának költségvetéséből valósult meg.

A közel két éve tartó kitartó munkának meg van az eredménye, a gyorsabb intézkedéseknek és képzett orvosainknak köszönhetően még több emberi életet tudunk megmenteni.

Folytatjuk, a kórházaink korszerűsítését, az egészségügyi ellátás minőségének javítását és támogatjuk az egészségügyi dolgozók itthon maradását. Nemrég újabb orvosoknak épített lakásokat adtunk át négy fiatal szakembernek.

Az elmúlt évek kitartó munkája látványos lesz 2023-ban a Nagy Laji-dombján. Türelmet és megértést kérünk, nem lesz könnyű sem az ott dolgozóknak sem a látogatóknak, de mindez az egészségügy javulását eredményezi.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.