fbpx

Az erdélyi magyarság számára kiemelkedően fontos a magyarországi parlamenti választás

Hargita megyébe látogatott Hidvéghi Balázs magyar országgyűlési képviselő, aki a helyi RMDSZ szervezésében találkozott a megye polgármestereivel, politikusaival a csíkkozmási kultúrotthonban február 19-én. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila parlamenti képviselő, Zsigmond Barna Pál főkonzul, illetve a Hargita megyei polgármesterek és megyei tanácsosok.

Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, és a kozmásiak köszönetét tolmácsolta a magyar állam fele a könnyített honosítási eljárás lehetővé tételéért és lebonyolításáért.

Borboly Csaba kiemelte, a kettős állampolgársággal második identitást kaptak a Hargita megyeiek, a magyar állam fele is vállaltak kötelezettséget, amelyet felelősen kell kezelni. Elmondta, az elkövetkező időszakban két fontos kihívás előtt áll az erdélyi magyarság: szót kaptak a magyarországi választásokon, ugyanakkor az európai parlamenti választásokon is ki kell fejezniük akaratukat. – Április 6-a azért kiemelkedően fontos az erdélyi magyarság életében, mert ha a magyar államnak van koncepciója, céltudatos iránya, akkor a többi állam is felsorakozik mellette. Szükség van egy erős magyar kormányra, aki mellénk tud állni – emelte ki Borboly Csaba. Ugyanakkor kiemelte az európai parlamenti választásokon való részvétel fontosságát is. – Az Európai Unióban is hallatnunk kell hangunkat, magas választási részvétellel felhívnunk a figyelmet arra, hogy erős közösség vagyunk, akire oda kell figyelni, hiszen ha nem vagyunk ott a parlamentben, és nincs szavunk, akkor nem leszünk tárgyalófelek – mondta Borboly Csaba.

Hidvéghi Balázs elmondta, az idei év egy választási sorozat, amely lehetőséget ad a kapcsolatok szorosabbá fűzésére, a korábbi konfliktusok feloldására. – Mérföldkőnek tekintjük Magyarország új alkotmányát, amelyben megfogalmaztuk az értékeinket, identitásunkat, azt, hogy miben hiszünk, honnan jövünk. Ugyanakkor az alaptörvényben benne van a felelősségvállalás a magyarságért, és az összetartozás fontossága is, amely a világ minden részén élő magyarokat összefűzi. Ez a választás 104 év után megteremti a lehetőséget, hogy minden magyar ember, bárhol is él, ugyanabba a parlamentbe küldjön képviselőket. Nagyon nagy lehetőség, visszaszerzett jog az erdélyi magyarságnak, fontos, hogy sokan éljenek vele – biztatta a választáson való részvételre a Hargita megyeieket a képviselő.

Zsigmond Barna Pál a választási regisztráció, illetve a szavazás technikai részleteit ismertette, ugyanakkor elmondta, hogy a rendszer csak akkor tud működni, ha az erdélyi magyarság fontosnak tartja a választásokon való részvételt. – A választás arról szól, hogy a határon túli magyarság mutasson erőt, ne mondjon le arról, hogy a magyarországi közügyekbe beleszóljon – hangsúlyozta a főkonzul.

Korodi Attila parlamenti képviselő kiemelte, a magyarországi választásoknak nagy jelentősége van a Hargita megyei emberek életére. Hangsúlyozta, az előrenézéshez, a hosszú távú építkezéshez elengedhetetlen az összefogás.

Csíkszereda, 2014. február 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.