fbpx

Antonescuból laskát csináltak Pontaék

Ponta az USL megmentője, aki áldozatra is képes az USL-ért. Antonescu pedig a megosztó, az USL-t önös érdekből bármi áron szétverni akaró.

Az elmúlt napok USL-s iszapbírkózásából ezt fogja leszűrni az USL-s szavazó.

Ezzel Antonescu partvonalra kerül, és nem csak államelnöki álmai szállnak el, hanem az is, hogy pártjának kárpótlásul megszerezhesse a miniszterelnöki pozíciót az államfői választások után.

Ha most Johannist mégis kinevezteti belügyminiszternek azzal az utolsó aduászát is kijátsza és a PNL számára előreláthatólag nem túl sok sikerrel kecsegtető európai parlamenti választások utáni USL-s osztozkodásra, teljesen eszköztelen marad. Johannis választásról választásra egeket ostromló eredményeket ér el Szebenben. Ha valamely szebeni román politikusra mérgesen ránéz, az asztal alá menekül, legyen az PNL-s, PSD-s, vagy PDL-s. De ez a pozíció, ez a szerep nem vihető át a Dambovita partjára. Egyébként ezt láthattuk Emil Boc esetén is. A Dambovita parti negocsiátorok világában az erdélyi politikus biztos préda, kivéve ha nem áll mögötte egy olyan szolid politikai bázis, mint az RMDSZ. Az erdélyi PNL-st, PDL-st, vagy PSD-st úgy kigittelik  moldvai, olténiai, bukaresti kollégáik, mint a huzat.

Antonescura visszatérve, azzal, hogy a PSD-hez simuló liberális minisztereket visszahívta javított ugyan a PNL pozícióin, de ezzel nem elégedett meg, túl sokat akart, 19-re lapot húzott. De a túlzott akarásnak, ha nincs kellő fundamentum, nem szokott jó vége lenni.

Természetesen a hétfői napon Victor Pontaval közösen majd a kamerákba mosolyogva bejelentik, hogy minden szép és jó és megy tovább az USL, de ha belegondolunk, hogy valójában mi történt, és mi a dolgok logikus folyománya, akkor azt kell megállapítanunk, hogy Antonescu az egészből vesztesen jön ki. A PNL számára a maximum, amit elérhet, hogy az államfői választások után övé legyen a miniszterelnöki pozíció, de a mostani csatározások után ennek esélye is jelentősen lecsökkent. Pontaéknak többsége van a szenátusban és a képviselőházban is, decembertől szerintem már abba se fognak belemenni, hogy a PSD-vel jó viszonyt ápoló liberális politikust elfogadjanak miniszterelnöknek.

Antonescunak, ha figyelembe veendő politikai szereplő akar maradni a porondon, ha még maradt ereje, tekintélye, befolyása pártjában, akkor neki nem maradt más hátra, mint bármi áron kiugratni pártját az USL-ből és újraszervezni, újrapozícionálni a PNL-t a PSD ellenében 2016-ra. Ha ezt nem teszi meg az elkövetkező napokban, akkor az azt jelenti, hogy feladta a küzdelmet, feladta a lehetőségét annak, hogy pártja komoly befolyással rendelkező politikai szereplővé váljon 2016 után, mert 2016-ig a PSD pozíciója megkérdőjelezhetetlen, többségük van a parlament mindkét házában.

http://www.pesurse.ro/2014/02/15/pc-renun-la-postul-de-vicepremier–surse-liberale/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás